Docent commerciële vaardigheden

Docent commerciële vaardigheden

Neem af en toe de tijd om met studenten te praten over wat ze bezighoudt

**"Ik heb twintig jaar gewerkt in de commerciële hoek van het bedrijfsleven. Van accountmanager tot ondernemer. Nadat ik eind 2015 mijn bedrijf heb verkocht, ben ik goed gaan nadenken over wat ik echt belangrijk en leuk vond. Allereerst kwam ik erachter dat ik vooral bezig was met wat er op mijn visitekaartje stond; altijd op zoek naar meer ‘status’. Toen ik terugging naar de basis en op zoek naar wat ik echt leuk vond, kwam er één woord duidelijk naar voren: Ontwikkeling. Ik geniet van ontwikkeling. Ik ben het onderwijs ingegaan om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van studenten en het onderwijs." Louis Hak is docent op de School for Business & Law.

De eerste weken

"In het begin moest ik erg wennen aan het feit dat ik een vast rooster had en minder vrijheid. Daarnaast is elk uur met een groep studenten een nieuw uur. Je moet telkens opnieuw ‘aan staan’ en bent verantwoordelijk voor de inhoud van de les. Het welkom was hartverwarmend, ik kon altijd bij collega’s terecht. De eerste weken voor de klas waren wel onwennig. Ik had een beeld van de presenterende docent en de luisterende student. Dat was in de eerste week nog wel het geval, want toen kon ik vertellen over mijn ervaring. Daarna was ik gewoon de docent voor hen. Toen kwam ik er snel achter dat alleen zenden niet voldoende is voor een geslaagde les."

Praat met studenten en collega’s

"Probeer jezelf in te leven in de leefwereld van een 16-20-jarige. Hoe was je zelf op die leeftijd? Ik vind het altijd weer mooi om te beseffen dat je op die leeftijd de meeste dingen voor de eerste keer meemaakt. Je eerste vriendje/vriendinnetje, eerste keer zonder ouders op vakantie, eerste keer naar een school buiten je woonplaats, dat soort dingen. Neem af en toe de tijd om met studenten te praten over wat ze bezighoudt. Daarnaast is het heel belangrijk om met collega’s te praten zodat je bevestigd wordt dat studenten niet alleen bij jou zijn hoe ze zijn."

Innoveren en samenwerken

"Het leukste is het werken met collega’s in een innovatieve omgeving. Mondriaan is in beweging en als Business school zijn we in ontwikkeling. Er liggen op dit moment heel veel mogelijkheden om het onderwijs opnieuw in te richten en nieuwe stappen te zetten. Daarnaast vind ik de aanwezigheid van Business scouts heel prettig. Hierdoor kunnen we meer samenwerken met het bedrijfsleven. Uiteindelijk is mijn passie het ontwikkelen van studenten als mens. Ik wil de studenten helpen om studiesucces te ervaren, maar zeker ook om zichzelf beter te leren kennen en ontwikkelen. Kennis kan je tegenwoordig overal vandaan halen, maar je kernwaarden duidelijk hebben en ervoor staan is tegenwoordig niet vanzelfsprekend. Ik hoop ook op dat gebied een steentje bij te dragen."