Docent Agogische vakken

Docent Agogische vakken

Ik ben blij met de zelfstandigheid die we krijgen, we mogen ons onderwijs zelf vorm geven en zelf werkvormen uitproberen.

“Voor ik bij Mondriaan in dienst kwam, heb ik eerst stage gelopen bij iemand die nu mijn collega is. Ik studeerde Pedagogiek en heb er uiteindelijk voor gekozen om in het onderwijs te gaan werken. Met mijn werk wil ik jongeren klaarstomen voor hun vak, door ze interesse en liefde bij te brengen voor het leren zelf. Dat doe ik door aan te voelen waar zij behoefte aan hebben, niet door de lesstof er doorheen te stampen.” Eva Boschman is docent Agogische vakken op de school voor Pedagogische en Sociale beroepen.

Nieuwe dingen leren

“Ik heb een succesvolle lesdag gehad als ik studenten iets nieuws heb geleerd en dat is gelukkig vaak het geval. Dat kan op verschillende manieren: soms zie ik hoe studenten zelf tot nieuwe inzichten komen, of het lukt me om ze zelf hun verantwoordelijkheden te laten nemen. Mijn studenten zijn superleuk en ik heb veel lol met ze. Ik ben ook blij met de positieve feedback die ik van ze krijg. Ik vind dit belangrijk om mee te geven: zet het plezier dat je in het werk hebt op nummer één, wees creatief en maak plezier met studenten en collega’s.”

Een vrijgevige werkgever

“Mondriaan is in mijn ogen een vrijgevige werkgever. We worden goed betaald, maar dat is niet alles, het zijn ook die leuke kleine dingen. Een gebakje op de Dag van de Leraar, het kerstcadeau, een persoonlijke brief met Pasen, we kregen ook ooit een bosje tulpen of een speciaal “lockdown tijdschrift”. Daarnaast ben ik blij met de zelfstandigheid die we krijgen, we mogen ons onderwijs zelf vorm geven en zelf werkvormen uitproberen.”

Tekorten in het onderwijs

“Er zijn tekorten in het onderwijs en ik denk dat daar diverse redenen voor zijn. Het vraagt natuurlijk veel passie, je moet er echt voor gaan. De werkdruk is hoog en er komt veel bij kijken, daar kunnen mensen van schrikken. Maar ik denk zeker ook dat er te weinig wordt verteld hoe mooi dit vak is, dat mogen we misschien wat meer zeggen en uitstralen.”

De start bij het ROC Mondriaan kan overweldigend zijn, juist dan zijn plezier en ontspanning van groot belang. Je hoeft niet alles in een keer perfect te doen.

De tip van Eva