Docente op de School voor Gezondheidszorg

Docente op de School voor Gezondheidszorg

Als je voor de klas gaat staan, kom je tot nieuwe inzichten waar je heel veel voor jezelf uit haalt.

“Ik ben afkomstig uit de zorg en was specialiste op het gebied van sondevoeding en metabole stoornissen. Ik ging me steeds meer bezighouden met het geven van instructie. Informatieoverdracht is sowieso al een belangrijk deel van je werk binnen de zorg. Ik had daar ook plezier in. Daardoor vroeg ik me steeds meer af of het onderwijs wat voor me zou kunnen zijn. Ik heb toen de keus gemaakt om er ook echt voor te gaan en werk nu sinds oktober vorig jaar bij Mondriaan.” Kohinoor Snoeck is docente op de School voor Gezondheidszorg Den Haag.

Een confrontatie met jezelf

“Als je gewend bent om collega’s te informeren of een groep huisartsen, dan is het natuurlijk wel heel anders als je voor een groep studenten staat die vaak nog geen achttien zijn. Dat is een confrontatie: ook met jezelf. Je wordt misschien wel in het diepe gegooid, maar daar leer je het dan ook het snelst. In het begin zal het misschien niet allemaal meteen perfect gaan en dat begrijpen je collega’s ook. Wat je natuurlijk altijd nog hebt, is je gezonde verstand en je gevoel. En praat ook vooral met je collega’s en wissel ervaringen uit.”
Kansen bieden

“De uitdaging van het onderwijs is dat je niet alleen de stof moet beheersen, maar ook moet kunnen overbrengen. Ik zou niet in het hbo als docent willen werken. De studenten daar zijn me te zelfsturend, op het mbo kan ik meer voor de studenten betekenen en dat vind ik juist het mooie van dit vak. Natuurlijk kom je ook studenten tegen die minder geluk in het leven hebben gehad en die daardoor meer nodig hebben als het bijvoorbeeld gaat om aandacht of begeleiding. Ik vind het mooi om te zien dat Mondriaan deze kansen biedt.”

Geen oogkleppen meer

“De overstap vond ik goed te doen. Ik heb dit jaar nog geen mentorklas, dat zou misschien ook wel een beetje teveel van het goede zijn geweest, maar volgend jaar wel. Wat ik zelf prettig vind aan het onderwijs is dat ik nu ook steeds meer zelfstandigheid heb. Ik was in mijn vorige baan een vakspecialist en nu een beginnend generalist. Nu kan ik dus geen oogkleppen meer opzetten: ik moet veel breder naar ons vakgebied kijken en dat ook uit kunnen leggen. Als je voor de klas gaat staan, kom je tot nieuwe inzichten over jezelf. Eigenlijk zet je een grote spiegel voor jezelf neer.”

Kom gewoon een dag meelopen om te ervaren hoe het is om voor de klas te staan.

De tip van Kohinoor