Onderwijsassistent

Onderwijsassistent

Zeker over mijn eigen ervaringen in de zorg willen ze alles weten.

“Ik ben ontzettend gelukkig dat ik ook nu weer met een van de mooiste vakken bezig kan zijn: verpleegkunde! Ik heb als verpleegkundige in het HAGA ziekenhuis gewerkt, maar kon dat werk na een bedrijfsongeval helaas fysiek niet meer aan. Hier kon ik terecht als onderwijsassistent en ik ben vorig jaar oktober gestart. In september van dit jaar begin ik met mijn docentenopleiding.” Mariëlle Baron is onderwijsassistent op de School voor Gezondheidszorg Den Haag.

Een diverse groep

“Het was een logische keus om bij Mondriaan te solliciteren want ik heb hier zelf ook mijn opleiding gevolgd. De vakdocenten op deze school komen net als ik ook allemaal uit de zorg en zijn ontzettend enthousiast over hun werk. De studenten vormen een zeer diverse groep, zeker qua leeftijd, we hebben studenten van 16 en van 57 jaar oud. Qua houding lijken ze juist weer heel erg op elkaar, ik ervaar ze als respectvol en zeer geïnteresseerd. Zeker over mijn eigen ervaringen in de zorg willen ze alles weten."

Vaccinatieproject

"Deze week stonden we in de krant dankzij ons vaccinatieproject. We gaan meehelpen met het toedienen van corona-vaccins en hebben in korte tijd onze studenten alle nodige kennis bijgebracht. De theorie kon online, daarbij leren we de studenten hoe ze schoon en veilig werken en wat ook heel belangrijk is: hoe ze de mensen die een prik moeten krijgen gerust kunnen stellen. Reken maar dat er heel wat mensen, ook volwassenen, zijn die ontzettend bang zijn voor naalden. Ik heb zelf ook wel handen moeten vasthouden, zelfs bij onze eigen studenten toen ze tegen hepatitis werden ingeënt. De praktijk werd op school gedaan, onder alle voorzorgsmaatregelen, met poppen en met veel media-aandacht want onderwijsminister Van Engelshoven is ook komen kijken."

Een vlam ontsteken

"Het online-les geven kost wel veel energie, het is gewoon moeilijker om een goede interactie te hebben met studenten die thuis voor de webcam zitten. Hopelijk is het mede dankzij onze eigen vaccinatieprojecten, snel mogelijk om weer allemaal naar school te komen en elkaar enthousiast te maken voor het werken in de zorg."

We hebben hier op de gang een spreuk hangen die luidt: “Onderwijs is niet het vullen van een vat, maar het ontsteken van een vlam.” Daar ben ik het helemaal mee eens!”

De tip van Mariëlle