Werk maken van Cybersecurity

Werk maken van Cybersecurity

Cybersecurity is een hot topic door de digitalisering van onze samenleving. We zijn via het internet allemaal met elkaar verbonden, zowel privé als zakelijk. Zo communiceren we mobiel, we betalen digitaal en noem maar op. Deze digitalisering heeft veel voordelen, zoals gemak en luxe, maar er is ook een andere kant. Onze afhankelijkheid van techniek maakt ons kwetsbaar voor aanvallen van cybercriminelen. Denk aan datalekken, slachtoffer van ransomware (gijzelsoftware), identiteitsfraude, etc.

Het antwoord op deze cybercrime is cybersecurity. Cybersecurity gaat over het treffen van passende maatregelen in de cyberomgeving. Je ontwerpt en organiseert technische beveiliging zodat netwerken, computers, programma’s en data zijn beschermd tegen aanvallen van hackers. Wij willen jou leren hoe je cyberproof kan functioneren in onze digitale wereld. Daarom maakt cybersecurity standaard onderdeel uit van de opleidingen van de School voor ICT.

Jij kan na de opleiding het bedrijf waar je komt te werken met praktische oplossingen meer bestand maken tegen cyberdreigingen. Je kunt ook goed doorstromen naar een vervolgopleiding op hbo niveau.

Onder hackers circuleren lange lijsten van netwerken waar je zonder moeite in kunt loggen.

Colin

Wat betekent dit voor de opleiding:

  • Leren van cyber incidenten binnen het vak burgerschap: aan de hand van cyberincidenten die dagelijks in het nieuws komen, ga je in groepjes onderzoeken hoe en waarom deze incidenten gebeuren. Je bekijkt de impact ervan op de samenleving en heel belangrijk, je leert hoe het kan worden voorkomen. Je pluist het tot aan de bodem uit en presenteert aan het einde van de module jullie bevindingen in een Meet Up met medestudenten en andere betrokkenen. Op deze wijze kunnen andere studenten ook weer leren van cybersecurity incidenten.

  • Alle studenten krijgen in het eerste jaar les in het vak COPS van Cisco: Je ontwerpt en organiseert technische beveiliging zodat netwerken, computers, programma’s en data zijn beschermd tegen aanvallen van hackers.

  • Praktijkopdracht: in het tweede jaar krijg je een praktijkopdracht, waarbij je binnen een MKB bedrijf een cybersecurityopdracht uitvoeren. Dit kan het uitvoeren van een securityscan zijn. De praktische oplossingen worden aan het bedrijf geadviseerd.

  • Keuzedelen Cybersecurity

  • Cybersecurity opdracht is onderdeel van de stage

Partners:
Cybersecurity is volop in beweging. Om in het belang van jou en de bedrijven een goede invulling te geven aan cybersecurity trekt ROC Mondriaan hierin gezamenlijk op met diverse partners:

  • The Hague Security Delta
  • Economic Board Den Haag
  • Gemeente Den Haag
  • Cyberwerf