Schoolambassadeur School voor Metaal-, Elektro- en installatietechniek

Schoolambassadeur School voor Metaal-, Elektro- en installatietechniek

“Ik was al met techniek bezig voordat ik me bij Mondriaan voor de opleiding elektrotechniek heb ingeschreven. Op het Maris College volgde ik het profiel techniek. Dat was heel algemeen. Werken met hout, tegelzetten tot elektro. Elektrotechniek vond ik het interessantst en als ambassadeur van de school mag ik dit vak gaan promoten.” Xander (18) studeert Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit.

“Ik ging gelijk voor de monteursopleiding, want daar leer je niet alleen elektrotechnische installaties in woningen aansluiten, maar ook gebruiksklaar maken. Zo leer je met meet- en regeltechniek de temperatuur en het licht in de verschillende afzonderlijke ruimtes in te stellen. Dit vind ik wel het leukste onderdeel van de opleiding. Naast de theorie krijg je veel praktijk en leer je hoe je verschillende installaties kunt aansturen.”

Ambassadeur voor elektro

“Het was een enorme verrassing om ambassadeur te worden van Mondriaan”, zegt Xander vol trots. “Ik heb al veel geholpen tijdens de Open Dagen. Ik vond het hartstikke leuk om met vmbo’ers te praten over opleidingen in de elektrotechniek. Het lijkt me fantastisch om een activiteit te ontwikkelen om aankomende studenten iets meer van de opleiding te kunnen laten zien. We hebben geen meisjes in de klas, maar het is toch echt wel ook een vak voor hen. Als je elektrotechniek leuk vindt en je houdt van puzzelen, problemen oplossen zeg maar, dan is een monteursopleiding het helemaal.”

Mijn droom

“En als je het diploma hebt, zijn er veel vervolgopleidingen, dat ga ik ze vertellen. Zelf ga ik verder met een opleiding Technicus niveau 4. Daarna wil ik naar het hbo de opleiding Engineering Technical Design gaan doen. Dat houdt in dat je bij een bedrijf bijvoorbeeld auto’s, boten, vliegtuigen en dergelijke gaat ontwerpen. Mijn droom? Vliegtuigen ontwerpen.”

Lees hieronder de tip van Xander.

“Wil je elektrotechnische apparatuur ontwikkelen en aansluiten, soms lekker in het bedrijf werken, maar ook op locatie, dan is dit jouw opleiding.”

De tip van Xander