Havo 5 VAVO Haaglanden

Havo 5 VAVO Haaglanden

Als je een ongewone keuze voor je toekomst maakt, moet je daar soms harder voor werken. Dat weet Tolgahan als geen ander, want hij heeft een hele opleidingshistorie als hij straks zijn doel bereikt: piloot worden! Tolgahan zit nu in het examenjaar van de havo, richting natuur en techniek. Hij gaat hierna naar het vwo op het vavo. Maar liever nog meteen naar de KLM Flight Academy. Tolgahan Tasdemir (18) studeert Havo (inmiddels vwo) aan VAVO Haaglanden.

Dit wil ik: piloot worden!

“Mijn vader werkte in de luchtvaart. Misschien dat ik daardoor al van kleins af aan piloot wou worden. Dus op een dag ging ik met mijn vader en mijn zus naar de Open dag van de Flight Academy om me verder te oriënteren op mijn droom. Het was een moeilijk moment toen die KLM-voorlichter vroeg wie aan de selectie-eisen voldeed, want vrijwel iedereen had havo of vwo. Ik bleek de enige van al die studenten te zijn met kader. Ik voelde me een echte loser, maar dit werd meteen een keerpunt. Ik dacht: ik kom hier terug met een havo-diploma!

Jezelf bewijzen

Ik werkte me in drie maanden van een gemiddelde 6 naar een 7. Ik wou daarna vanuit kader meteen naar mavo 4. Ik wíst gewoon dat ik dat kon. Helaas kreeg ik steeds negatieve reacties. Gelukkig kon ik hier terecht op de Mondriaan School voor VAVO. Mijn contactpersoon mevrouw Maasland zei: “Je krijgt drie maanden om je te bewijzen op mavo 4.” Ik heb heel hoog gescoord met de eerste toetsperiode, dus het werd inderdaad mavo 4. En terecht, want ik ben cum laude geslaagd.

Keihard werken

Ondanks al die omwegen zit ik inmiddels in havo 5, met een 7,5 gemiddeld. Mijn vader kijkt iedere dag in Magister naar mijn cijfers. Mijn hele familie leeft trouwens mee met mijn opleiding. Na mijn diploma wil ik naar de KLM Flight Academy. Als ik nog niet kan worden aangenomen doe ik eerst nog vwo, ook hier op Mondriaan VAVO.

Ik vind het heel leuk op school. De docenten doen veel voor je en geven je kansen. Ook is er een doelgerichte mentaliteit onder de medestudenten, we voelen ons zelf verantwoordelijk.“

Tolgahan lacht: ”Mijn vriend is al 28 en vliegt in een Boeing 787, de Dreamliner. Ik ken hem sinds die Open dag. Nog twee jaar studie en dan ben ik misschien ook al aan het vliegen.”

Lees hieronder de tip van Tolgahan

“Zorg dat je iemand hebt om mee te praten. En geef je droom nooit op. Al is je pad langer en ruwer, als je volhoudt leidt het naar succes.”

De tip van Tolgahan