Zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw

Zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw

“Ik ben begonnen bij ICT”, vertelt Roy van den Bos. “Dat was een verkeerde keuze. Ik ben toen overgestapt naar de opleiding Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw bij Horeca. Dat paste veel beter bij mij. Ik ben een vrolijke allemansvriend, sociaal, gastvrij en servicegericht. Een echte horecaman dus. En dat zat er al vroeg in. Ik hielp mijn oma die op de tennisbaan het horecagedeelte beheerde. Het was daar hartstikke gezellig. Kopjes koffie serveren en ophalen vond ik als zevenjarige al ontzettend leuk.” Roy (19) studeert Zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw op de Koningin Marialaan.

“De School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening is een fijne school. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen waaraan je extra aandacht wilt besteden. Ik ben bijvoorbeeld wel goed in Engels, maar mijn Duits is minder sterk. Dus heb ik ervoor gekozen om extra opdrachten in het Duits te maken. Je leert veel in de praktijk als gastheer/gastvrouw. Als ik het diploma heb, wil ik de kennis van school combineren met de kennis en praktijk in het bedrijfsleven. Dan wil ik eerst gaan werken in een high class restaurant en daarna in een gezellig grandcafé. Op die manier doe ik heel veel ervaring op.”

Recept voor koffie

“Ik heb meegedaan met de AEHT (Association of European Hotel and Tourism schools) wedstrijd in Leeuwarden. Tijdens deze internationale wedstrijd ben ik gekoppeld aan een student uit Oostenrijk. Samen hebben we deelgenomen aan het onderdeel barista: koffie dus. Onze opdracht was een recept te maken voor een speciale koffie met toevoeging van ingrediënten als suiker, sinaasappel, cacaopoeder en melk. Best wel spannend, want je praat met elkaar in het Engels. Het leuke van dit soort wedstrijden is dat je de docenten en medestudenten beter leert kennen. Je gaat als groep weg en je komt als team terug.”

Lees hieronder de tip van Roy.

"Kies horeca alleen als je het echt wil gaan doen en je het mensen graag naar de zin maakt. Motivatie is belangrijk."

De tip van Roy