Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening

Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening

“Het is belangrijk om een eerlijk beeld van horeca te geven. Het is keihard werken en dat moet ook onze boodschap zijn. Niet iedereen is ervoor geschikt en daar wil ik eerlijk over zijn, zo voorkom je teleurstellingen. Het moet wel in je zitten, nu kom ik uit een echte horecafamilie en bij mij zat het er al vroeg in; ik zie mezelf dan ook als een echte horecaman.” Roy (19) leert voor Zelfstandig werkend gastheer op de Koningin Marialaan en is de ambassadeur van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening.

Vrijheid

“De School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening is een prima school. Je krijgt er de vrijheid om zelf te bepalen waaraan je extra aandacht wilt besteden. Ik ben bijvoorbeeld wel goed in Engels, maar mijn Duits is minder sterk. Dus heb ik ervoor gekozen om wat meer de focus op Duits te leggen. Zodra ik mijn diploma heb, wil ik de kennis van school combineren met de kennis en praktijk in het bedrijfsleven. Dan wil ik eerst gaan werken in een high class restaurant en daarna in een gezellig grandcafé. Op die manier doe ik heel veel ervaring op.”

Je eigen avond maken

“Ik ben een vrolijke allemansvriend, sociaal, gastvrij en servicegericht. Ik hielp mijn oma die op de tennisbaan het horecagedeelte beheerde. Het was daar hartstikke gezellig. Kopjes koffie serveren en ophalen vond ik als kind al ontzettend leuk. In de horeca moet je je eigen avond maken. Als je het in je hebt om je gasten een leuke avond te geven, dan beleef je daar zelf ook plezier aan. Het lijkt vaak alsof elke avond weer anders is als je in de horeca werkt, maar er zit ook veel routine in. Bij dinnershows werk je volgens een schema dat tot op de minuut nauwkeurig in elkaar zit.

Een van de leukste dingen dit jaar was de AEHT (Association of European Hotel and Tourism schools) wedstrijd in Leeuwarden. Tijdens deze internationale wedstrijd werd ik gekoppeld aan een Oostenrijkse student. Het leuke van dit soort wedstrijden is dat je de docenten en medestudenten beter leert kennen. Het was heel erg gezellig en ik ga binnenkort met vrienden weer een weekendje terug naar Leeuwarden.”

Lees hieronder de tip van Roy.

"Kies voor werk dat je leuk vindt om te doen. Een hoog salaris is niet alles."

De tip van Roy