Manager/Ondernemer Retail

Manager/Ondernemer Retail

“Doorzettingsvermogen is voor mij een heel belangrijk woord. Ik heb op het speciaal onderwijs gezeten. En op de middelbare school volgde ik een traject voor kinderen die praktisch ingesteld zijn. Toen ik op de School voor Retail kwam heb ik eerst niveau 2 gedaan, toen niveau 3, en nu ben ik met niveau 4 bezig. Het is een hele opgave geweest, maar ik heb me niet tegen laten houden.” - Pamela Donkersloot (20) volgt de opleiding Manager/Ondernemer Retail op de Brasserskade.

Motivatie en doorzettingsvermogen zijn heel belangrijk

“Ik had een taalachterstand, ik heb een Braziliaanse moeder die vroeger nog niet zo goed Nederlands sprak en mijn vader werkte heel veel. Op de basisschool kreeg ik gelukkig extra begeleiding. Toen ik naar een mbo-opleiding zocht wist ik al dat ik Retail wilde gaan doen. Ik kwam bij een scholenmarkt op het vmbo mensen tegen van Mondriaan en ik hoorde dat daar de opleidingsduur kon worden aangepast aan je eigen tempo. Dat stond me erg aan en daarom heb ik voor Mondriaan gekozen.

En het is me gelukt, ik heb in één jaar tijd niveau 2 gehaald, terwijl dat bij andere roc’s in twee jaar moet. Je hebt er wel doorzettingsvermogen voor nodig. Toen ik mijn niveau 2 diploma haalde ging er best een aantal studenten uit mijn klas net als ik door naar niveau 3. Toch heeft lang niet iedereen de eindstreep gehaald. Je moet de stap van niveau 2 naar 3 ook niet onderschatten, daar moet je echt goed gemotiveerd voor zijn.”

De verschillende kanten van retail

“Ik loop stage bij Etos en daar heb ik het erg naar mijn zin. Ik hou ervan om advies te geven over make-up en huidverzorging. Over geneesmiddelen mag ik geen advies geven, want daar heb je een certificaat voor nodig. Ik heb wel eens nagedacht over een opleiding bij de School voor Uiterlijke verzorging, maar dan ben je later alleen daarmee bezig. Ik heb dan toch liever de afwisseling die je bij retail vindt. Nu ik niveau 4 doe, kan ik kiezen om de leidinggevende kant op te gaan, maar ik weet niet of dat wel iets voor mij is. Daarvoor ben ik nu misschien nog te jong. Bij Etos heb ik collega’s met ruim twintig jaar ervaring, moet ik dan gaan vertellen hoe zij hun werk moeten doen als twintigjarige? Daarom denk ik meer aan de ondernemende kant. Onderzoeken wat mensen in de winkels willen hebben, dat soort werk vind ik interessanter.

Wat ik ga doen als ik klaar ben met mijn opleiding weet ik nog niet. Misschien ga ik in een winkel werken, maar ik zou ook wel docent willen worden op de school waar ik nu studeer. Dan moet ik nog wel hbo gaan doen, maar… doorzettingsvermogen, daar gaat het om.”

Het klopt dat je met niveau 2 meteen aan het werk kunt, maar je kan ook doorleren. Ik kreeg daar zelf heel goede begeleiding bij.

De tip van Pamela