Zelfstandig werkend kok

Zelfstandig werkend kok

“Het was een sprong in het diepe. Ik wist helemaal niet wat me te wachten stond toen ik me inschreef bij ROC Mondriaan. Andere roc’s vond ik maar niks. Ik was niet naar de Open Dag van Mondriaan geweest. Ik heb me dus ingeschreven zonder de school gezien te hebben. Tijdens mijn eerste schooldag dacht ik: ik heb een goede keus gemaakt.” Femke (16) studeert de opleiding Zelfstandig werkend kok op de Koningin Marialaan.

“Toen ik nog op het vmbo zat, twijfelde ik tussen bakken en koken. Ik vond koken veel leuker, dus wilde ik kok worden” vertelde Femke beslist. “De eerste schooldag was wel spannend. Er waren heel veel nieuwe mensen. Gelukkig waren er ook vijf die ik van mijn eigen school kende. Dat was een hele opluchting. In de kennismakingsweek was er een sportdag en leerden we elkaar beter kennen. Ook maakten we kennis met de docenten en de school. Dus toen de lessen echt begonnen, wist je al een beetje wat je te wachten stond.”

Eigen project

“Naast koken krijg je ook het vak burgerschap. Daarin konden we een eigen project bedenken. We zijn toen met een foodtruck pizza’s gaan verkopen op de Grote Markt in Den Haag. Daar hebben we veel geld opgehaald en dat ging allemaal naar de voedselbank. We waren heel trots met de opbrengst.”

Zo’n project gaat niet zomaar. Femke: “We moesten samenwerken in verschillende groepjes. De een was verantwoordelijk voor het regelen van vergunningen, de ander voor het inslaan van ingrediënten en mijn groepje voor het inzamelen van geld. Je leert tijdens zo’n project heel goed samenwerken, niet alleen in je eigen groepje, maar ook met de andere groepjes.”

Je maakt mensen blij

“Na dit project konden we veel beter samenwerken. Dat is belangrijk in de keuken, want daar zorg je met een heel team ervoor dat alles op tijd geserveerd wordt. Als kok ben je lekker bezig met je handen. Je maakt mensen blij met lekker eten. En daar word ik zelf ook weer blij van. Later wil ik mijn eigen bedrijf hebben. Maar ik wil beginnen in een restaurant om ervaring op te doen. Er is heel veel vraag naar koks, dus dat gaat vast wel lukken.”

Lees hieronder de tip van Femke.

“Kijk positief tegen je gekozen opleiding aan. Je moet het leuk vinden om in de keuken te staan.”

De tip van Femke