IT Systems and Devices

IT Systems and Devices

“Ik heb met een paar klasgenoten een prijs gewonnen met het project Cyberwerf. We hebben voor diverse bedrijven een risicoanalyse gemaakt en die ook weer aan ze teruggekoppeld in een rapport. Via gesprekken en checklists kwamen we erachter hoe groot de kans was dat bedrijven uit het MKB met internetcriminaliteit te maken konden krijgen. Voor veel bedrijven was dat best een shock. Voor ons eigenlijk ook wel, er zijn echt bedrijven die een router kopen en gewoon de fabrieksinstellingen blijven gebruiken zonder die te wijzigen. Iedereen kan dan inloggen met admin / admin, dan maak je het niet echt lastig voor criminelen.” Colin (18) doet de opleiding Media netwerk beheer (nu IT Systems and Devices).

Cybersecurity

“Sowieso staan mensen er veel te weinig bij stil hoe belangrijk het is om je netwerk goed te beveiligen (cybersecurity). Zeker nu het “Internet of Things” in opkomst is, waarbij steeds meer apparatuur verbonden is met het netwerk en uitwisseling van allerlei gegevens mogelijk wordt gemaakt. Veel mensen hebben helemaal geen beveiliging op hun computer thuis, zoals bijvoorbeeld een virusscanner. Onder hackers circuleren lange lijsten van netwerken waar je zonder moeite in kunt loggen. Die wisselen ze voor de lol met elkaar uit. Ze kunnen dan met je webcam meekijken, meeluisteren en zelfs tegen je praten. Ik hoorde ooit het verhaal van een klein kind dat via de babyfoon enge geluiden te horen kreeg. Als je later een slimme koelkast koopt, dan zou een hacker die op afstand kunnen ontdooien, zo ver is het al gekomen.

Positieve verhalen

Ik kom uit Maassluis en heb daar ook gewerkt in een computerwinkel. Toen ik een opleiding ging kiezen hoorde ik van mijn collega’s positieve verhalen over Mondriaan. Ze wisten via-via over de professionele apparatuur die bij ons gebruikt wordt. Er is bij Mondriaan duidelijk meer geïnvesteerd in alle hardware en om die reden heb ik besloten om me hier in te schrijven. Binnenkort ga ik stagelopen en mijn stageplaats heb ik zelf uitgezocht: ik ga naar KPN in Diemen. Na deze opleiding ga ik zeker verder met hbo. Ik wil graag werken voor een organisatie als Interpol of de AIVD en dan moet je wel nog even doorleren.”

Probeer je netwerk thuis zo goed mogelijk te beveiligen. Zo maak je het cybercriminelen niet al te makkelijk.

De tip van Colin