Gespecialiseerd pedagogisch medewerker / Sociaal werker

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker / Sociaal werker

“Werken met kinderen met psychologische problemen of gedragsproblematiek is behoorlijk pittig. Daar heb ik al ervaring mee en je moet dan wel stevig in je schoenen staan. Ik kreeg zelfs ooit een beker met water naar mijn hoofd! Toen was ik nog te verbouwereerd om snel te kunnen reageren. Ik lette wel goed op het optreden van mijn collega en zo heb ik van de situatie toch nog wat kunnen leren.” Chantal (18) volgt de combinatieopleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker / Sociaal werker.

Proefkonijnen

“Mijn klas is de eerste die dit traject van twee opleidingen volgt. We zijn dus eigenlijk een beetje de proefkonijnen. Ik denk dat het goed gaat, het is pittig maar zeker wel te doen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je allebei de opleidingen leuk vindt. Je moet ook goed kunnen plannen en je agenda bijhouden, dat is echt noodzakelijk want je krijgt behoorlijk veel opdrachten.”

Vrijwilligerswerk

“Ik heb eerst de opleiding Verzorgende IG gedaan, maar daar ben ik mee gestopt. Ik wilde toch liever op een ander niveau met mensen werken en dan vooral met kleine kinderen. Om me beter te kunnen oriënteren heb ik een tijd vrijwilligerswerk gedaan in een kinderdagverblijf. Toen wist ik zeker dat dit was wat ik wilde doen. Iets belangrijks dat ik heb geleerd is hoe je naar kinderen moet kijken. Daarvoor observeer ik het gedrag dat een kind vertoont en zo ga je patronen ontdekken en weet je uiteindelijk beter hoe je met een kind moet omgaan.”

De wijk in

“Op maandag heb ik les op de Henri Faasdreef en op de andere dagen ben ik in het wijkcentrum in Zoetermeer. Daar wordt ook lesgegeven, we zitten dan gewoon in de gymzaal. Het werk is heel veelzijdig. Soms ga ik met klasgenoten de wijk in en we komen ook op scholen om mee te werken aan diverse projecten. Momenteel loop ik stage bij kinderdagverblijf Het Zwanennest in Oosterheem. Ik begeleid de kinderen daar met veel activiteiten die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling.”

Lees hieronder de tip van Chantal.

“Ga planmatig te werk tijdens je opleiding, zo hou je overzicht.”

De tip van Chantal