Alumnus School voor Bouw en infra

Alumnus School voor Bouw en infra

“De bouw is zó breed, dat weet je in het begin helemaal niet. Er zijn zoveel mogelijkheden. Je kunt het management in, uitvoerder worden of werkvoorbereider, maar ook timmerman en nog veel meer. Denk niet dat er maar één weg is." Brandon (20) heeft middenkaderfunctionaris bouw gestudeerd op de Tinwerf en studeert inmiddels bouwkunde aan de Haagse Hogeschool.

"Geef jezelf de ruimte om dat te ontdekken en om te zien waar je goed in bent en wat het beste bij je past. Eigenlijk had ik een muziekopleiding willen doen, maar daar was ik nog niet zeker van. Daarom ben ik gaan kijken naar wat voor kwaliteiten ik nog meer heb, en kwam tot het besluit om de techniek in te gaan. Ik heb wel iets met techniek en heb onderzoek gedaan wat dáár de mogelijkheden waren."

Stap voor stap ontdekken wat bij je past

"In mijn eerste jaar kreeg je infra én bouwkunde. Infra heeft met bruggen en wegenbouw te maken terwijl je bij bouwkunde veel met gebouwen te maken hebt en ook dieper ingaat op de bouwkundige details. Dat sprak me aan, want ik wilde wel architect worden. In mijn derdejaars stage – bij een architectenbureau - heb ik overigens ontdekt dat ik die kant juist niet op moest gaan, omdat het écht leuke werk in die hoek maar voor heel weinig mensen is weggelegd. De rest is eigenlijk gewoon bouwkundig tekenaar. Zo ontdek ik stap voor stap wat bij me past en waar er kansen liggen.”

Contact met bedrijfsleven

“Ik heb tijdens de opleiding veel projecten gedaan. We hebben bijvoorbeeld gewerkt aan het ontwerpen van een beveiligingshuisje bij de fietsenstalling op school en het maken van een soort zandbak voor de landmeters. En ik ben betrokken geweest bij andere activiteiten in het Techniek Innovatiehuis, zoals toen de koningin op bezoek kwam. Al die projecten waren erg leerzaam voor mij. Je komt er door in contact met het bedrijfsleven en hoort van de laatste ontwikkelingen in de uitvoering van de bouw.”

Mbo-er weet hoe je iets máákt

“Ik heb veel voordeel nu van mijn mbo-opleiding. Ik weet al hoe dingen gemaakt worden en in het hbo richt je je veel meer op de fase daarvóór. Ik heb in mijn stages veel vakmensen gesproken. Eén van hun verhalen ging over een uitvoerder die via havo en hbo was opgeleid. Die dacht alles beter te weten, maar zo werkt dat niet. Hij kende hun vak niet, wist niets over het máken. En dat weet je wél als je eerst mbo hebt gedaan. Ik heb heel veel gehad aan de projecten en stages die ik heb gedaan. De opleiding is lekker praktisch. Je kunt ook heel veel van elkaar leren, maar dat moet ook wel vanuit jezelf komen. Dan wordt het alleen maar leuker en heb je meer profijt van elkaar.”

Lees hieronder de tip van Brandon.

“Wil je weten of natuurkunde, wiskunde en architectuur iets voor jou zijn? Ga dan proefstuderen, want door proefstuderen krijg je veel meer gevoel bij de school en de opleiding. En denk niet dat de keuze die je nu maakt voor altijd is. Het is een eerste stap en er komen in de jaren daarna nog veel mogelijkheden om je koers bij te stellen. Dus blijf doorzoeken, gebruik je energie en laat niet meer los.”

De tip van Brandon