Leert Beter lezen en schrijven op de Taal+ school in het westland.

Leert Beter lezen en schrijven op de Taal+ school in het westland.

Motorrijdster, ondernemer, pleegouder, gedreven moeder, taalambassadeur en activiteitenbegeleidster in instellingen. Anja Varekamp lijkt op het eerste gezicht een vrouw die nergens voor terugdeinst en krachtig en zelfverzekerd in het leven staat. Toch is Anja pas twee jaar geleden uit haar schulp gekropen en op zoek gegaan naar een oplossing voor een lastig probleem in haar leven: moeite met taal en rekenen. Anja leert Beter lezen en schrijven op de Taal+ school in het westland.

“Ik heb altijd geworsteld met rekenen en schrijven. Mijn nicht zit in het onderwijs en zij wees op volwassenenonderwijs van Doe Weer Mee bij ROC Mondriaan. Ik ben daar nu twee jaar bezig en onze klas is één grote familie. Zeven vrouwen en zes mannen met allemaal dezelfde problemen, die ook allemaal dezelfde stap durfden te nemen. De school is een warm bad. Je voelt je er thuis.

Op de basisschool vroeger kon ik me niet goed concentreren. Toen ik na de huishoudschool werd afgewezen voor de opleiding gezinsverzorgster ging ik, als oudste dochter, voor de vijf kinderen in het gezin zorgen want mijn ouders werkten keihard in het tuiniersbedrijf.

Ik heb nooit stilgezeten. Had jarenlang Hongaarse vakantiekinderen, die leerde ik Nederlands, met handen en voeten. Ben al ruim tien jaar vrijwilligster in een wijkgebouw, waar ik cursussen bloemschikken geef. Heb mijn auto- en motorrijbewijs. Organiseer bedrijfsbezoeken voor het buurtcentrum.

Maar al kan je nog zoveel, als “mindergeletterde” mis je constant kansen, want overal moet je papieren voor kunnen invullen. Het hele leven bestaat toch uit lezen, schrijven en rekenen! Mensen hebben geen idee hoe lastig het bijvoorbeeld is als je geen sollicitatiebrief kan schrijven. Je valt dan al meteen buiten de boot.

Op de Taal+ school leer je met computers om te gaan, DigiD aanmaken, whatsappen, Facebook, telebankieren, rekenen. Dat kon je allemaal niet he, want je kon niet goed lezen en schrijven. Ik heb me vorig jaar zelfs ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en nu heb ik mijn eigen zaak en ik geef bloemschikworkshops in wijkcentra, en met succes! Ik ben vrijer geworden, stap overal op af. Ik voel me gezien en weet dat ik ertoe doe! Daarom ben ik ook Taalambassadeur. Dit moet iedereen weten!”

Kruip uit je schulp, zet je over je schaamte heen en ga naar school!

De tip van Anja