Veiligheid en Vakmanschap (Veva)

Veiligheid en Vakmanschap (Veva)

“Toen ik van de middelbare school kwam, wilde ik eigenlijk meteen al Veva gaan doen, maar toen ik daar de intake deed, kreeg ik te horen dat ik er nog niet geschikt voor was. Daarom ben ik toen begonnen met de opleiding Beveiliging op niveau 2, maar die opleiding vond ik zelf wat eentonig. Ik kreeg veel theorie om te leren en dat terwijl ik liever aan de slag ga in de praktijk. Na het jaar beveiliging heb ik het nog een keer geprobeerd bij Veva en toen mocht ik wel met de opleiding beginnen.” Alyssa (19) volgt de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (Veva) op de School voor Orde en Veiligheid.

Defensie of toch iets anders?

“Ik denk dat ik wel bij Defensie wil werken. Ik zou het ook geen probleem vinden om uitgezonden te worden, ik wil graag meer van de wereld zien. Toch ga ik hierna de opleiding Sport en Bewegingsleider doen op niveau 3 en daarna wil ik ook nog niveau 4 doen. Ik vind het een fijn idee om iets te hebben waar ik op terug kan vallen, een plan B. Misschien dat ik tien jaar bij Defensie ga werken en daarna overstap naar iets anders, bijvoorbeeld een sportschool. Personal trainer lijkt me een leuke baan. In het leger wordt er natuurlijk ook veel gesport, misschien dat ik daar als trainer aan de slag kan, dat zou een mooie combinatie zijn.”

Over de opleiding

“Ik heb onder andere stagegelopen in de kazerne in Oirschot en ook bij de Luchtmobiele brigade, daar heb ik een Chinook-helikopter gezien en sliepen we buiten in het veld waar je dan zelf je tentje op moet zetten. Defensie wordt nog steeds wel een beetje gezien als een mannenwereld maar vrouwen worden er wel steeds meer betrokken. Natuurlijk worden er veel grapjes gemaakt, soms ook wel flauwe en daar moet je wel tegen kunnen. Maar je wordt ook veel geholpen en enthousiast aangemoedigd tijdens opdrachten. Tijdens terreinwerk bijvoorbeeld, dat is erg zwaar en je moet dan met balken sjouwen. Wat ik daar juist bijzonder van vond, is dat je je lichaam beter leert kennen. Je kan veel meer dan je denkt.”

Je moet het mentaal ook echt willen. Veva is een opleiding voor doorzetters.

De tip van Alyssa