Mavo 4 VAVO Haaglanden

Mavo 4 VAVO Haaglanden

De bijna 20-jarige student Alaa Alhammoud kreeg van zijn ouders een naam uit een bekend sprookje: Aladdin en de wonderlamp. Lees hier zijn eigen verhaal: een Syrische jongen uit een azc die doelgericht op weg is naar de studie International Law. Alaa (19) studeert mavo 4 aan VAVO Haaglanden.

Alaa uit Syrië heeft in één jaar onze taal geleerd en is vervolgens vanuit een azc verhuisd naar Den Haag. Na de ISK (Internationale Schakelklas) is hij doorgestroomd naar de mavo. Hij gaat hierna naar de havo en dan wil hij nog verder studeren. Hij heeft grote interesse in politiek en recht.

“Ooit waren Syrië en Nederland één land: tijdens het Romeinse Rijk. We voelen ons misschien daarom zo thuis,” lacht Alaa. “Mijn ouders, een van mijn broers en ik hebben in de ruim drie jaar dat we in Nederland wonen het leven hier goed opgepakt. De Nederlandse taal kennen is hoofdzaak. Thuis wordt er dus veel geoefend. Voor mijn vader, broer en mij gaat dat al heel aardig, maar voor mijn moeder, die alleen Arabisch schrift heeft geleerd, is het wel moeilijk: zij moet eerst ook nog het Latijnse schrift leren.

Wat ik het fijnst vind aan Nederland is dat alles hier goed geregeld is,” zegt Alaa. “Er is democratie. Je voelt je veilig en gerust. In Syrië was er door de oorlog grote wanorde en rechteloosheid. Ik wil later International Law studeren en misschien kan ik dan bijdragen aan een goed bestuur in mijn moederland. Zorgen voor de burgers, dat is mijn doel.

Hoe ik dat ga doen? Je moet harder werken dan anderen en je lot in eigen hand nemen. Laat je niet laten afleiden door allerlei leuke dingen om je heen. Maar aan de andere kant, school is niet alles waar het om draait. Je moet je ook leren aanpassen aan de maatschappij. Nederlanders zijn anders dan ik van huis uit gewend ben. Ze zijn bijvoorbeeld heel direct en eerlijk. Soms wel té,” lacht hij.

“Je studie wordt een succes door goede voorbereiding en een georganiseerd leven. In mijn geval helpt ook mijn coach die me al begeleidt sinds ik in de ISK zat.

Ik vind de sfeer op school goed. Van discriminatie merk ik niks. Er is wel wat groepsvorming, zelf heb ik bijvoorbeeld vrienden nog uit de ISK, een meisje uit de Oekraïne en een jongen uit Afghanistan. De docenten stimuleren me om alles uit mezelf te halen. Mijn leukste vak is wiskunde, want ik houd ervan om een probleem op te lossen. Ik heb een tip voor het Nederlandse onderwijs: begin al op de basisschool met algebra, net als de scholen in Syrië. Ik heb hierdoor echt een voorsprong.”

Lees hieronder de tip van Alaa.

“Chase your goal! Ontwikkel je talen en focus je op je pad!”

De tip van Alaa