Het gebouw wordt mooier en beter geoutilleerd dan vóór de brand

Het gebouw wordt mooier en beter geoutilleerd dan vóór de brand

Op 29 september 2022 verwoest een hevige brand de gymzaal van de School voor Orde en Veiligheid aan de Helenastraat 11 in Den Haag. De brandweer rukt met groot materieel uit omdat de school midden in een woonwijk ligt. Behalve de uitgebrande gymzaal loopt de rest van het schoolgebouw fikse rookschade op waardoor het niet meer gebruikt kan worden. Alle lesactiviteiten worden verplaatst naar andere gebouwen van Mondriaan of van externe partners.

Dit artikel is deel drie van een reeks interviews met een aantal direct betrokkenen over wat er allemaal komt kijken bij een calamiteit van deze omvang. We spreken met de schooldirecteur wiens schoolgebouw plots onbruikbaar werd, de beveiliger en stagiaires die de brand ontdekten, de projectleider facilitair die het herhuisvestingproces in goede banen leidt en met docenten die er met vereende krachten voor zorgen dat het onderwijs ‘’gewoon’’ doorgaat.

Suzanne de Ridder, projecteider wederopbouw H11

Suzanne de Ridder werkt als projectleider bij het Facilitair bedrijf en heeft de Helenastraat 11 onder haar hoede om ervoor te zorgen dat het gebouw weer in gebruik kan worden genomen én … dat het gebouw straks mooier en beter geoutilleerd is dan vóór de brand. ‘’ We maken van de nood een deugd en aan de hand van een MJOP – Meerjarig Onderhoudsplan, richten we het gebouw meteen volgens de laatste inzichten in. Zo wordt in nauwe samenspraak met het onderwijs, onder andere een gym- en sportaccommodatie gebouwd en ingericht volgens de meest moderne maatstaven.’’

Twintig kilometer kabel

Om de renovatie goed te laten verlopen is een aantal werkgroepen actief op verschillende terreinen zoals bouw, onderwijs, inventaris en MJOP. Na de brand was de gymzaal volledig uitgebrand en alles in het schoolgebouw zwart van roet. Een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf is ruim drie maanden bezig geweest om het te reinigen. Vervolgens is op de begane grond alle elektra- en data bekabeling verwijderd. In het vernieuwde gebouw wordt alleen nog led verlicht. Led is veilig en duurzaam. Inmiddels is er maar liefst twintig kilometer (!) nieuwe databekabeling aangebracht en zijn acht installateurs vier weken fulltime bezig geweest met kabels trekken en ‘’patchen.’’ Eind februari wordt precies duidelijk wat bij het MJOP hoort en wat valt onder de verzekering (brandschade). Daarbij worden schade-experts ingeschakeld. Al met al zal de gehele vernieuwing/herbouw naar schatting ruim drie miljoen euro kosten. ‘’Dat klinkt als veel geld en dat is het ook maar … bij opening heeft de School voor Orde en Veiligheid dan ook een modern, bijna gloednieuw gebouw dat voldoet aan alle eisen voor eigentijds onderwijs!’’ aldus Suzanne.

Brandpreventietips van Suzanne!

  • Haal altijd de verlengsnoeren uit elkaar en doe niet teveel stekkers in één blok
  • Haal ’s nachts de stroom van apparatuur af
  • Let extra op met feestverlichting
  • Zorg voor goedgekeurde blusmiddelen en brandmelders
  • Wees waakzaam met open vuur
  • Gebruik juist gecertificeerd materiaal en…
  • Huur een mbo-opgeleide vakman of vakvrouw in