Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

“Ik zat op 3 havo en zou naar 4 havo gaan. Maar ik wist zeker dan ik deze opleiding wilde doen. Ik vind de havo helemaal niet bij mij passen: het is heel theoriegericht en dat is niets voor mij. Mijn leraren en klasgenoten zeiden dat ik er spijt van zou krijgen als ik zou stoppen met de havo. Dat is dus niet het geval. Ik heb meerdere scholen bezocht, maar bij ROC Mondriaan kreeg ik een goed gevoel. Ik kreeg een intake, rondleiding en de docent vertelde me veel over de school. Ze nam echt de tijd voor me en ik voelde me serieus genomen.” – Isabelle (16) is schoolambassadeur van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022.

Restaurant van oma en opa

“Ik was 6 jaar en wist dat ik kok wilde worden. Mijn oma was kok en ik hielp haar altijd in de keuken. Ze had een eigen restaurant in een kasteel in Limburg. Vroeger was het een boerderij van het kasteel en daar wonen mijn oma en opa ook. Van de hooizolder hebben ze een goedlopend restaurant gemaakt en dit bestaat uit twee verdiepingen. Mijn doel en droom is om samen met mijn zus dit restaurant over te nemen. Mijn zus zit in de muziekwereld. Ik ga dan koken voor de gasten, terwijl mijn zus optreedt met live muziek.”

Patisserie

“Als we diner draaien leer je alles op verschillende gebieden: souschef, chef, patisserie etc. Na deze opleiding wil ik een patisserie-opleiding volgen. Ik vind het leuk om me te specialiseren in een bepaald vak. Dit jaar is mijn keuzevak Brood en Banket, dus dat sluit goed aan. Met bijvoorbeeld bon bons kun je erg variëren. Het precisiewerk spreekt me aan en het is gewoon lekker. Ook de chemische reacties die ontstaan vind ik erg interessant. Ik houd ervan om uren bezig te zijn en met iets heel kleins iets heel groots en lekkers te maken.”

Het beste uit jezelf halen

“Het leuke aan deze opleiding is dat je veel kansen hebt om jezelf te verbeteren en het beste uit jezelf te halen. De docenten hier zijn vriendelijk. Ze tonen oprechte interesse in je als persoon en iedereen wordt gelijk behandeld. Je leert hier ontzettend veel, dingen waar je normaal niet aan zou denken. Als je bijvoorbeeld een soepje maakt, dan heeft het uren nodig om in te trekken. Er zit veel meer werk in dan de meeste mensen denken. Bij een kantoorbaan doe je elke dag hetzelfde, hier niet. Hier leer elke dag iets nieuws en je voert elke dag iets nieuws uit. Je leert ook veel van je medestudenten. En als je dit deelt met elkaar word je ook steeds beter.”

Ga naar de Open Dagen op verschillende scholen. Dan kun je het zelf het beste inschatten of je het iets voor je is. Ik raad deze opleiding zeker aan, omdat ik tevreden ben over de leraren en de kansen die ik krijg.

De tip van Isabelle