Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

“Mensen weten vaak niet wat de opleiding inhoudt. Als schoolambassadeur wil ik helpen om dit duidelijker te maken. Ik was al klassenvertegenwoordiger en ik denk graag mee. Als persoon ben ik open en ik ben niet bang om voor een publiek te spreken. Ik wil dat deze opleiding bekender wordt en dat mensen weten wat het inhoudt. Je leert dat als je een gebouw binnenloopt wat er beter kan op het gebied van veiligheid. Een gebouw inspecteren op meerdere gebieden. Je kunt met deze opleiding dus ook overal werken, van de politie tot in de zorg. En als blijkt dat deze opleiding niets is voor jou, dan is dat niet erg omdat het zo’n brede opleiding is. Je kunt er dus veel kanten mee op.” – Romy (17) is schoolambassadeur van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

Brede opleiding

“Mijn stiefmoeder heeft exact dezelfde opleiding gedaan op Mondriaan en is gespecialiseerd in dit vak. Ik maak dus van dichtbij mee wat ik er ook mee kan. Ze is projectleider voor evenementen en dat leek mij ook leuk. Mijn vader en moeder zitten ook allebei in dit vak, maar dan op andere gebieden. Ik kreeg het natuurlijk mee, maar ik heb ook veel gepraat met hen over deze opleiding. Ik twijfelde wel, want ik wilde eerst de evenementenorganisatie in. Maar toen kwam corona en daarom heb ik voor deze opleiding gekozen. Omdat het zo’n brede opleiding is, kan ik hiermee ook richting de evenementenorganisatie gaan. Met deze opleiding kun je overal terecht en ook als je een vervolgstudie op het hbo zou willen doen.”

Relaxte sfeer

“Je moet kunnen leidinggeven en uitleggen wat je doet. Als Facilitair Leidinggevende geef jij aan wat er niet goed is aan een gebouw. Het kan bijvoorbeeld gaan om de afwerking van muren of een brandslang die niet goed zichtbaar is. Dit geef je dan bijvoorbeeld aan bij de beveiliging en die regelt dan dat het gemaakt of opgelost wordt. Deze opleiding biedt veel. Ik herkende mijzelf op alle punten die op de website van Mondriaan staan bij deze opleiding. Andere scholen spraken mij niet aan. Het waren niet mijn mensen en er was geen klik. De sfeer op de Open Dag van Mondriaan was veel relaxter en open. De docenten stimuleren je ook om het vak te leren en zijn ook wel relaxt.”

Bezoek Open Dagen

“Check online de mbo-opleidingen en ga naar de Open Dagen. Daar krijg je een gevoel bij wat je online niet zal krijgen. Bedenk ook vragen van tevoren en stel deze. Praat erover met je ouders en je omgeving. Toen ik op de Open Dag was stelde ik mezelf vragen zoals: hoe ga ik naar de lokalen toe? Hoe kom ik overal? Waar is de bewegwijzering? Uiteindelijk leer je het wel als je er zit, maar het neemt de extra spanning weg. Het helpt als je de basisplekken kent, zoals de kantine. En als je twijfelt of je hebt nog niet alles gezien, dan bel je later (of je ouders) gewoon weer voor meer info.”

Na de opleiding kun je makkelijk gaan werken. Maar je kunt ook verder studeren en je specialiseren.

De tip van Romy