Schoolambassadeur School voor Autotechniek en Mobiliteit 2022

Schoolambassadeur School voor Autotechniek en Mobiliteit 2022

“In mijn vrije tijd ben ik vaak op school om te kijken wat ik nog meer kan leren, naast de reguliere lessen. Het liefst wil ik een auto helemaal uit elkaar halen en dan weer in elkaar zetten. Op niveau 2 leer je kleine reparaties aan auto’s te doen. Op niveau 3 ga je bijvoorbeeld motorblokken uit auto’s halen: het grotere werk. Ik heb stage gelopen bij een garage en daar werk ik nu naast mijn studie. Ik heb eerst dagenlang met de monteurs meegekeken om het daarna zelf te doen. Ook zijn we een stukje gaan rijden om te luisteren wat de auto echt doet. Daar leer ik ontzettend veel van.” – Lars (18) is schoolambassadeur van School voor Autotechniek en Mobiliteit 2022

Rondleiding voor leerlingen

“Soms komen leerlingen van middelbare scholen langs voor een rondleiding op onze school. De docenten zijn dan bezig om gewoon de auto’s en motoren te laten zien. Ik neem de leerlingen dan mee en dan mogen ze in een auto gaan zitten. Dan laat ik bijvoorbeeld zien hoe een autoradio werkt of hoe het kan dat de autodeur open en dicht gaat. Daar heb ik op die leeftijd nooit aan gedacht. Ik wil de leerlingen dan laten zien van: dit is een auto en hoe het vanuit de binnenkant werkt. De docenten vinden het altijd wel leuk als ik dat doe.”

Big smile

“Op de middelbare school kregen we het vak Techniek en daar leerde ik werken met mijn handen. Mijn opa was havenmeester en hij sleutelde vaker aan boten. Hij had door dat ik goed met mijn handen ben en mocht ik hem helpen. Elke keer ging ik er met een big smile heen. Mijn moeder zag dit en vroeg waarom ik niet een opleiding in de richting van Techniek ging doen. En als ik het niet leuk zou vinden, kon ik altijd iets anders gaan doen. Toen heb ik mij ingeschreven voor deze opleiding en die big smile heb ik nog steeds, want ik vind het nog steeds erg leuk!”

Werken met handen

“Ik zie mijzelf niet iets anders doen dan met auto’s bezig zijn. Met een klant praat ik misschien een kwartier en niet meer dan dat. Sociale interactie is niet zo nodig voor mij. Werken met mijn handen en lekker bezig zijn, dat is meer mijn ding. Ik weet dat ik niveau 4 wil doen, maar verder denk ik niet echt na over de toekomst. Ik zeg altijd: als ik rijd, ligt het verleden in mijn binnenspiegel en de toekomst ligt voor me. Ik ben degene die rijdt, dus als ik naar links ga dan is dat mijn toekomst. Ga ik naar rechts, dan is dat mijn toekomst. Ik bepaal mijn toekomst en het ligt niet vast. En dat hoeft gelukkig ook niet.”

Hou je oren en ogen open en ga rondsnuffelen, blijf nieuwsgierig. Zo kom je erachter wat jij leuk vindt om te doen.

De tip van Lars