Schoolambassadeur School voor Zorg & Welzijn Den Haag 2022

Schoolambassadeur School voor Zorg & Welzijn Den Haag 2022

“Ik vond het spannend om naar het mbo te gaan, maar ik had er wel zin in. Ik was heel benieuwd naar deze opleiding en naar het lesmateriaal. En of het echt is zoals ik het had verwacht en dat is het wel. Het is een fijne opleiding, ik kan de lessen goed volgen en er zijn goede docenten. Je kunt niet alleen terecht bij je slb’er, maar ook bij docenten als je daar behoefte aan hebt. De docenten vragen ook om de mening van de studenten. Ja, ik voel mij wel serieus genomen door de docenten. Hierdoor kan ik nog meer groeien als persoon.” – Eva (17) is schoolambassadeur van de School voor Zorg & Welzijn in Den Haag.

Van de middelbare school naar het mbo

“Sommige dingen vond ik in het begin best lastig op het mbo. Het is nogal een verandering om bijvoorbeeld ineens met Teams te werken als je dat nooit eerder gedaan hebt. Ik heb daar moeite mee gehad en werd voor mijn gevoel in het diepe gegooid. Dit heb ik wel meteen aangegeven bij mijn slb’er. Ik ben een gedreven student, maar ik heb moeite met de manier van werken en ik weet niet waar ik moet beginnen. Ook leert iedereen op zijn/haar eigen manier. Mijn slb’er heeft mij hier wel goed bij geholpen.”

Studenten een stem geven

“Op de middelbare school zat ik al in de leerlingenraad, dus het lijkt me leuk om nu schoolambassadeur te zijn. Hiermee kan ik een aanspreekpunt zijn voor studenten. Het doel is om de studenten een stem te geven en dat lijkt mij heel mooi om te doen voor deze opleiding. Niet alle studenten durven hun verhaal aan een docent te vertellen en aan een leeftijdsgenoot meestal wel. Ik heb er geen moeite mee om op docenten af te stappen.”

Mensen op verschillende manieren helpen

“Deze opleiding past bij mij omdat ik van mezelf zorgzaam ben. Ik ben heel sociaal en ik kan goed een luisterend oor bieden, wat mensen in de zorg juist nodig hebben. Soms heb je even iemand nodig om bij uit te huilen of om boos op te worden. Ook al is het niet jouw schuld. Je moet hen even laten gaan. Ik wil graag mensen helpen op verschillende manieren en met meer verdieping. Dat hoop ik te leren op deze opleiding.”

Meer in de praktijk

“Ik moet twee stages lopen en een daarvan moet in de fysieke zorg zijn. Je kunt het in de theorie wel weten, maar als jij niet weet hoe je iemand moet wassen of moet helpen, dan heb je er niet veel aan. De tips en tricks van mensen uit het werkveld en vooral dingen doen en uitvoeren: ik denk dat ik daar meer van leer dan alleen maar theorielessen te volgen. Het lijkt me dan ook leuk om stage te lopen in een verzorgingshuis of met mensen met een lichamelijke beperking. Maar ik houd mijn opties open.”

Laat het allemaal op je afkomen, maar neem wel een boekje of agenda mee voor aantekeningen.

De tip van Eva