Schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022

Schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022

“Na mijn havodiploma ging ik naar het hbo om de opleiding Rechten te studeren. Ik wilde graag naar de universiteit. Hiervoor moet je je Propedeuse op het hbo behalen, maar die had ik na een jaar nog niet. Ik wilde niet nog langer te studeren op het hbo, want ik wilde zo snel mogelijk naar de universiteit. Dus ik heb besloten om naar het vavo te gaan om mijn vwo-diploma te behalen. Ik wil Politieke Wetenschappen studeren en via het vavo is dit de snelste route. Ook is het vavo goedkoper dan het hbo. En je gaat minder snel door je studiefinanciering heen. Dit is dus ideaal als je al weet dat je een opleiding aan de universiteit wilt volgen.” – Arwin (19) is schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022.

De stem van de leerlingen

“Als schoolambassadeur ben je het gezicht van de school en dat wil ik wel zijn. Ook zit ik in de leerlingenraad en ik vertegenwoordig de leerlingen van mijn klas en het vavo. Zo ben ik een beetje de stem van de leerlingen naar bijvoorbeeld docenten toe en dat vind ik wel leuk. De sfeer in de klas is goed. Iedereen is gemotiveerd. Ik ben dat van mezelf ook al, want ik weet waar ik het voor doe. Maar het helpt wel als je klas ook gemotiveerd is, daar ga je dan sneller in mee.”

Dichterbij je doelen met vavo

“Je kunt misschien het gevoel hebben dat je kans voorbij is en dat je hebt gefaald als je je middelbare school niet hebt afgemaakt. In mijn geval, het hbo. Maar als je een diploma, een startkwalificatie, wil behalen om zo snel mogelijk naar het hbo of de universiteit te gaan, dan is dit echt de ideale uitkomst. Het vavo zorgt ervoor dat je dichterbij je doelen komt. De meeste docenten hebben ook een passie voor hun vak. Zo is de geschiedenisleraar een historicus en geeft met passie les over zijn vak. Dat merk je wel en maakt het wel makkelijker om het vak te leren.”

Iets voor jou?

“Als je een studie wilt volgen op het hbo of aan de universiteit, dan is het vavo de snelste route erheen. Je hebt wel discipline nodig, want het kan best snel gaan allemaal. Ik zit echt bovenop mijn huiswerk en houd alles goed bij. En dat helpt enorm. Mijn laagste cijfer is een 7, dus het gaat gelukkig goed! Het vavo biedt ook studiesupport aan. Dat is gratis bijles voor vakken waar je moeite mee hebt. Je kunt je daarvoor opgeven als je moeite hebt met vakken. Ook bieden leraren persoonlijke studiebegeleiding aan, voor wie daar behoefte aan heeft.”

Als je een havodiploma hebt en je weet nog niet wat voor vervolgstudie je wilt doen, dan is het vavo een ideale uitkomst om versneld je vwo-diploma te halen.

De tip van Arwin