Schoolambassadeur School voor Bouw en Infra 2022

Schoolambassadeur School voor Bouw en Infra 2022

“In januari 2022 kwam ik naar Nederland vanuit Bonaire voor mijn stage bij het Kunstmuseum. Ik heb meegewerkt aan de verlichting van een tiny house. Dit was een project van ROC Mondriaan en het tiny house moest volledig gemaakt worden in het Kunstmuseum. Ik mocht de berekeningen doen en bepalen waar de stopcontacten werden geplaatst, dus hoe de verlichting eruit kwam te zien. Dit heb ik geleerd op school, maar nu ging ik het écht uitvoeren. En ook nog eens in het Kunstmuseum! Nederland heeft een heel ander bouwcultuur dan Bonaire. Hier werk je bijvoorbeeld met isolatie en dat is op Bonaire niet nodig vanwege het warme weer. Op Bonaire werk je met 110 volt en hier is alles op 220 volt. Dus je moet goed kijken naar wat je doet.” - Aljantha (18) is schoolambassadeur van de School voor Bouw en Infra.

Klusjes doen in huis

“Als klein meisje hield ik al van klusjes doen in huis. In het tweede jaar van het vmbo moesten we een richting kiezen. Mijn moeder moest hiervoor haar handtekening plaatsen omdat ik minderjarig was. Ik ging in gesprek met mijn vrienden en bijna iedereen koos voor de sector Zorg, dus dit wilde ik toen ook. Mijn moeder kent mij en wist dat ik eigenlijk richting Techniek op wilde. En dat ik alleen de Zorg in wilde omdat mijn vrienden daarvoor kozen. We hebben goed gepraat en uiteindelijk heb ik gekozen voor Techniek, dankzij mijn moeder. Ik heb er totaal geen spijt van: met techniek ben je creatiever bezig en daar houd ik van. Het past helemaal bij mij.”

Gericht op de toekomst

“Ik vind het een leuke opleiding en de lesstof is altijd up-to-date en gericht op de toekomst. Zo leren we nu veel over duurzaamheid. Alleen is de Nederlandse taal hier anders dan op Bonaire. Mijn docenten weten dat ik iets meer tijd nodig heb en die krijg ik gelukkig ook. We krijgen opdrachten via Teams en die maak ik alvast vooruit. Ik bereid me dan extra voor, want ik weet dat ik meer tijd nodig heb. Zo werkt het prima voor mij. Er zitten weinig meisjes op deze opleiding, maar ik heb daar geen moeite mee. Als meisje zijnde kun je deze opleiding makkelijk doen.”

Toekomstplannen

“Ik ben nog jong en het is belangrijk om nu te leren. Ik wil graag leraar Techniek worden, dus na deze opleiding ga ik een lerarenopleiding op het hbo doen. Architectuur vind ik ook leuk, maar de begeleider zei dat ik goed met jongeren ben en dingen goed kan uitleggen. En dat ligt me ook wel. Architectuur kan ik later altijd nog doen. Ik blijf studeren, zo lang als ik kan. Je leert altijd wel iets nieuws.”

Kies voor jezelf en wat jij leuk vindt, niet omdat je vrienden het doen.

De tip van Aljantha