Schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022

Schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022

“Ik werkte al 6 jaar fulltime in de horeca en toen kwam corona. Ik had zoiets van: dit is een niet heel sterke sector, want alles moet dicht. Ik heb ook altijd de droom gehad om in de luchtvaart te gaan en als piloot te eindigen. Ik had zoiets van: nu ga ik het gewoon proberen! Toen heb ik gebeld met VAVO Haaglanden en ik doe nu de mavo. Hierna ga ik 2 jaar de havo doen en daarna naar het hbo. Het was wel heel erg wennen van continu lopen in de horeca naar stilzitten in de schoolbanken. Maar het went en ik heb het ervoor over.” - Zjordan (25) Schoolambassadeur School voor VAVO Haaglanden 2022

Actie en turbulentie

“Als er weer een wereldwijde lockdown komt, staat de luchtvaart natuurlijk ook stil. Maar dan heb ik wel de baan van mijn dromen. Mensen om me heen hebben zoiets van: luchtvaart? Dat is toch saai? Nou, ik vind van niet: lekker actie, turbulentie, kom maar op! Als ik op Schiphol kom, krijg ik al kriebels in mijn buik. En het lijkt me zo geweldig om de verantwoordelijkheid over zoveel man aan boord te hebben! Het trekt me gewoon echt aan.”

Droom najagen

“De vavo-leerlingen zijn een stuk jonger dan ik ben, maar dat vind ik niet erg. Iedereen is wel gemotiveerd en dat bevalt me wel. Omdat ik ouder ben spreken ze me eerder aan om bijvoorbeeld advies te vragen. Als je een droom in je hoofd heb, jaag het na en doe wat jij eraan moet doen om het waar te maken. Dit zodat je geen spijt krijgt van ‘had ik het maar gedaan’. Want dat had ik ook in mijn hoofd en ik ga er nu achteraan. En ik heb er geen moment spijt van!”

Betrokken leraren

“De leraren denken met je mee en geven ook advies. Zo had ik een keer een onvoldoende voor een vak en de leraar wilde er meteen samen met mij naar kijken. Dit zodat ik bij de herkansing een voldoende zou halen. Dat is gelukt! Leraren zijn dus ook wel betrokken. VAVO Haaglanden blijft volwassenonderwijs, dus je moet ook wel zelf initiatief tonen. Maar dat is op elke opleiding wel zo. Ook moet je zelfstandig en verantwoordelijk zijn. Als je het bijvoorbeeld niet redt om een verslag op tijd in te leveren, geef het dan aan en wat de reden is. Leraren kijken dan samen met jou naar de mogelijkheden om het later in te leveren. Het is echt volwassenonderwijs.”

Jaag je dromen na, zodat je later geen spijt krijgt.

De tip van Zjordan