Schoolambassadeur van DAPA 2022

Schoolambassadeur van DAPA 2022

“Toen ik klein was ging ik wel eens naar een musical of dansvoorstelling. Ik zat toen in het publiek, maar ik wilde op het podium staan! Ik deed al aan dans en muziek in mijn vrije tijd. Zo zong ik op braderieën toen ik jong was. Nu met deze opleiding ben ik elke dag bezig met wat ik het leukst vind en dat is zang, dans en acteren. Deze opleiding is heel praktijkgericht en je bent altijd lekker bezig. De hele dag in de schoolbanken zitten is niets voor mij. Ik heb de havo gedaan, profiel cultuur en maatschappij, en volgde extra vakken waaronder het vak Drama. Dat vond ik het leukst om te doen en daarom is dit de ideale opleiding voor mij.”- Tiamo (20) Schoolambassadeur van DAPA 2022 (Dutch Academy of Performing Arts).

Naar het buitenland

“In het eerste jaar krijg je de basistechnieken aangeleerd en tijdens de opleiding groei je heel erg. We krijgen ook privé-zangles en interpretatie. Je leert om een liedje te voelen als je zingt en dat moet je kunnen overbrengen op het publiek. Dat leer je hier ook. De school is wat kleinschaliger en daardoor persoonlijk, dus dat is fijn. Ook ga je elk jaar op reis met je studiegenoten. In het eerste en tweede jaar krijg je workshops in het buitenland en bezoek je elke avond musicals. Aangezien ik in het derde jaar zit ga ik dit jaar naar Londen. Daar zullen wij een musical maken, volledig in het Engels. Uiteindelijk gaan we die ook opvoeren.”

Uit je comfortzone treden

“Bij mij in de klas heb je veel uitgesproken types, maar ook introverte types. Maar we trekken ons aan elkaar op, dus er is wel echt balans. Als introverte persoon kun je zeker deze opleiding doen, maar je moet wel durven om bijvoorbeeld voor een groep te zingen en op het podium durven te staan. Dat kan soms lastig zijn, maar je krijgt goede begeleiding. En door uit je comfortzone te treden groei je ook als persoon. Op school hebben we ook een Open Podium en daar kun je je voor opgeven. Je kunt dan bijvoorbeeld iets doen waar je moeite mee hebt of wat je spannend vindt om te doen. Het wordt niet beoordeeld, maar het is gewoon leuk. Iedereen is ook erg supportive naar elkaar en daardoor is het niet eng.”

Doorstuderen

“Als je wilt doorstuderen moet je audities doen, net zoals op deze opleiding. Dit is dus een spannende periode. Als ik niet word aangenomen ga ik een tussenjaar nemen en zal ik lessen blijven volgen. Hiermee blijf ik werken aan mezelf en mijn kwaliteiten. Verder zal ik audities doen voor diverse projecten en musicals. Tijdens deze opleiding loop je ook stage waarmee je al een indruk kunt krijgen van het werkveld en waar je ervaring kunt opdoen, superhandig en leuk!”

Ga goed voorbereid naar een auditie. Dan ben je ontspannen en sta je zonder zenuwen op het podium. Dan heb je echt plezier!

De tip van Tiamo