Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Delft 2022

Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Delft 2022

“Toen ik klein was wilde ik dokter worden, maar in Afghanistan is het erg moeilijk om als vrouw zijnde dit te worden. Dus ik werkte daar bij een bank. Sinds een paar jaar ben ik in Nederland. Ik wil graag doktersassistent worden en daarna misschien doorstuderen. In coronatijd kwam ik naar Nederland en je kon toen niet meteen werken. Ik keek dus vaak naar Nederlandstalige programma’s en bestudeerde Nederlandstalige boeken. Zo leerde ik de taal goed kennen. Mijn moedertaal is Perzisch en ik spreek Engels. En nu praat ik dus vaker in het Nederlands, want zo leer je de taal steeds beter beheersen.” – Sosan (28) Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Delft 2022.

Vluchtelingen helpen

“Het maakt mij gelukkig om met mensen te werken en hen te helpen. Daarom vind ik het een leuke opleiding. Je moet snel kunnen reageren op mensen en initiatief nemen. En dit is de basis om doktersassistent te worden. Je moet goed om kunnen gaan met mensen en je moet flexibel zijn. Dat leer je hier op de opleiding, maar het moet ook wel in je zitten. Via de Taalschool help ik vluchtelingen uit Irak en Syrie bij het aanvragen van een DigiD en ik leg hen uit hoe het betalen via iDeal werkt. Als je net nieuw in een land bent, is het fijn als iemand je hiermee op weg helpt.”

Behulpzame slb’er

“Mijn slb’er (studieloopbaanbegeleider) heeft mij erg geholpen en ik kan met alles terecht bij haar. Als ik bijvoorbeeld iets niet weet over DUO, helpt zij mij hier ook bij. Ik ken nog niet veel mensen in Nederland, dus dan is deze hulp heel fijn. De docenten hier zijn ook behulpzaam, maar ik doe mijn best en neem alles serieus. Ik ben altijd aanwezig en heb mijn werk altijd op tijd af. De docenten zijn dus ook blij met mij, hahaha!”

Hard werken

“Als je iets op een hoger niveau wilt doen, maar het kan nog niet omdat je de juiste diploma’s nog niet hebt, begin dan onderaan. Je komt er wel door hard te werken en alles serieus te nemen. Stel ook altijd vragen, ook al durf je dat niet. Het is altijd beter dan geen vragen stellen en op dezelfde plek te blijven. Dat zou jammer zijn, want er zijn heel veel mogelijkheden.”

Door hard te werken kom je er wel, ook al moet je onderaan beginnen.

De tip van Sosan