Schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022

Schoolambassadeur van VAVO Haaglanden 2022

“Mijn mentor vroeg of ik ambassadeur wilde worden, vanwege mijn motivatie en behulpzaamheid. Ik ben wat ouder dan mijn klasgenoten en in sommigen van hen zie ik mijn jongere ik terug. Daar wil ik dan wel eens tegen zeggen: ‘Meid, je kan het! Doe het nu, dan zit je hier niet meer op je zesentwintigste.’ Ik probeer anderen graag te motiveren maar uiteindelijk moeten ze het natuurlijk wel zelf doen.” Jessica (26) is ambassadeur van VAVO Haaglanden.

Twee mogelijkheden

“Ik doe het Havo tweejarig traject en ik zit nu in het tweede jaar. Het eenjarig traject is meer voor mensen bedoeld die al examen hebben gedaan en op één of twee vakken gezakt zijn. Het tweejarig traject, dat ik doe, is juist voor mensen die nog geen examen hebben gedaan en eerder met school gestopt zijn.”

Je motivatie vinden

“Zelf begon ik ooit met vwo en toen ik daar was blijven zitten ben ik havo gaan doen. Het was helaas een periode waarin het wat minder goed met mij ging. Ik ben toen gestopt met school, heb het later toch nog geprobeerd met het VAVO in Den Bosch maar ik had de juiste motivatie nog niet. Wat ook niet meehielp was de locatie van die school, naast een voetbalstadion. Ik denk dat het beter is als je in een omgeving zit die bij een school past. Ik besloot om toen maar naar Rijswijk te verhuizen waar mijn vriend al eerder was gaan wonen en ben ik gaan werken. Uiteindelijk dacht ik: ‘Dit is het ook niet, ik ga niet mijn hele leven bij de bakker werken!’ Ik kon mijn ei niet kwijt, wilde heel graag naar de Kunstacademie en vond gelukkig de motivatie om me nu echt in te zetten om mijn havo-diploma te halen.”

Naar de kunstacademie

“Kunst is eigenlijk altijd al mijn ding geweest. Op de kunstacademie, de HKU in Utrecht, wil ik Game Art gaan doen. Dat vind ik heel interessant. Ik denk dat je met een goede motivatie beter met je verantwoordelijkheden kunt omgaan. Op VAVO Haaglanden word je best losgelaten. Als het gaat om je huiswerk maken bijvoorbeeld, dat wordt hier gezien als je eigen verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk dat je er echt voor gaat.”

Kom met een goede reden naar het VAVO, je moet gemotiveerd zijn.

De tip van Jessica