Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

Schoolambassadeur School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening 2022

“Ik vind dat ik redelijk sociaal ben en dat ik weet wat ik doe. Ik vind het leuk om andere mensen te helpen. Daarom wil ik graag jongeren goed informeren over het werk in de horeca. Misschien lukt het me dan ook om ze voor een horeca-opleiding bij Mondriaan te kiezen. Wat leuk is van de horeca is dat je er al superveel over kunt leren door gewoon een bijbaantje in de horeca te nemen. Dat is heel makkelijk, want er is werk genoeg. Je leert dan al snel veel over het werk en hoe je netjes met gasten kunt omgaan.” Jesse Schipper (17) is ambassadeur van de School voor Horeca en Facilitaire dienstverlening.

Enthousiast druk

“Ik doe goed mijn best om school en wil graag veel leren en doen. Ik ben wel een beetje een druktemaker en had vroeger op school soms concentratieproblemen, maar nu ben ik meer ‘enthousiast druk’, op een gezellige manier. In de horeca is dat juist belangrijk, dat je de gasten kunt vermaken, dus ik heb er een positieve draai aan gegeven.”

Liever leuk werk dan een goed salaris

“Als gastheer sta je niet in de keuken. Je leert wel over koken, want sommige gerechten worden aan tafel bereid, denk maar aan crêpe suzette en stroganoffsaus en ook vis fileren doe je vaak waar de gasten bij zijn. Die technieken moet je dus wel in huis hebben. Zelf vind ik het werk in de keuken minder leuk omdat ik graag met mensen werk. Met leuke gasten heb je altijd plezier in je werk. Een baan waar je geen plezier in hebt, zou ik nooit willen hebben, hoeveel het ook betaalt. Daar word je toch niet gelukkig van?”

Wel de wijn uitspugen

“Er komt best veel kijken bij het gastheer zijn. Soms werk ik als barista, dan leer ik verschillende soorten koffie maken, en dan is er nog het barwerk en wijn- en spijskennis. Dit jaar krijg ik ook een wijndiploma. Ik ben nog maar 17, maar volgens de regels mag wijnproeven wel als het opleidingsgericht is. Je moet het dan wel uitspugen! Mijn interesse ligt vooral bij de cocktails, dat is een goede markt. Je ziet dat er steeds meer cocktailbars worden gestart. Zelf wil ik ook graag een eigen cocktailbar beginnen in Den Haag. Reken maar dat het daar gezellig wordt!”

Je hebt soms wel eens minder leuke gasten die niet aardig tegen je doen, trek je dat nooit persoonlijk aan.

De tip van Jesse