Schoolambassadeur van DAPA 2022

Schoolambassadeur van DAPA 2022

“Er zijn twee manieren om naar DAPA te gaan. Je kunt auditie doen en je kunt de Junior Academy gaan doen. Ik heb dat laatste gedaan. Op de Junior Academy werk je elke zaterdag van 9 tot 5 aan de drie musicaldisciplines: spel, zang en dans. Als het goed gaat dan krijg je op een gegeven moment te horen dat je klaar bent voor DAPA. Voor mij is dat alweer ruim een jaar geleden, nu zit ik dus in het tweede jaar van de opleiding allround musicalartiest.” Charlotte (18) is ambassadeur van DAPA - Dutch Academy for Performing Arts.

Keuzes maken

“Mijn hele leven doe ik al aan theater. Voor veel mensen is het een hobby, maar ik wilde er mijn werk van maken. Ik heb het er wel druk mee gehad, ik had ooit dwarsfluitles, theaterles, cabaretles, musicalles en dan ook nog school! Uiteindelijk moest ik wel kiezen natuurlijk. Ik wilde eerst eigenlijk geen musical doen, omdat ik meer op theater gericht ben: kleinkunst en cabaret. Toch zit ik nu goed op mijn plek omdat de opleiding heel allround is.”

Open podium

“Je krijgt van alles mee en je kan zelf kiezen wat je ermee gaat doen. De docenten zeggen dan ook: ‘Wij zijn er voor jullie.’ Er wordt ook vaak een open podium georganiseerd dat wij ‘de rumble’ noemen. Daar mag je zelf iets laten zien dat je leuk vindt. Het is supertof om onverwachte kanten van je medestudenten te zien. We helpen elkaar graag en we laten elkaar zien wat we voorbereid hebben. De saamhorigheid is duidelijk aanwezig.”

Korte stageprojecten

“Bij DAPA heb je meestal geen lange stages maar juist veel korte stageprojecten. Ik heb zelf meegewerkt aan een kindermusical. Ook heb ik klussen gedaan bij Wonderland Entertainment (Kidshelden), waar je op stap gaat met Bert en Ernie, of Bobo bijvoorbeeld. Ik heb ook animatiewerk gedaan op een camping en dat vond ik zo leuk dat ik er ben blijven werken. We doen ook opdrachten over de grens, want een keer per jaar maak je met de klas een internationale reis. Vorig jaar zijn we in Hamburg geweest en in het derde jaar gaan we naar Londen om daar een show neer te zetten. Daar kijk ik nu al naar uit.”

Je moet goed voor jezelf zorgen in dit vak, zowel fysiek als mentaal. Soms heb je zware dramalessen dus je moet weten wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten.

De tip van Charlotte