Schoolambassadeur School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek 2022

Schoolambassadeur School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek 2022

“Ik woon nu ruim een jaar in Nederland en het bevalt me prima. Er zijn hier meer studiemogelijkheden dan in Suriname waar ik vandaan kom. Ik ben daar met mijn opleiding elektrotechniek begonnen en ga daar nu hier bij Mondriaan mee verder. De veiligheidsvoorschriften zijn hier wel een stuk strenger. Maar toch: Als je weet wat je doet is het geen gevaarlijk werk.” Shamar (21) is schoolambassadeur van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek.

Mensen overtuigen

“Elektrotechniek is een goede opleiding en ik wil graag mijn best doen om mensen daarvan te overtuigen. In de klas help ik mijn klasgenoten graag als de docent het druk heeft. Vorig jaar had ik een leuke klas, nu ken ik mijn klasgenoten nog niet want we zijn meteen met stage begonnen. Op onze opleiding zitten vooral jongens, maar ik heb gehoord dat er nu ook een paar meisjes zijn begonnen. Het werk kan fysiek wel zwaar zijn, je moet bijvoorbeeld soms met je handen een pvc-buis buigen. Toch werk je meestal met zijn tweeën, dat is met dit werk vaak veel handiger.”

Voldoening van het werk

“Als ik met deze opleiding klaar ben, wil ik verder gaan studeren. Ik moet wel nog kijken hoe ik dat ga combineren want mijn stagebedrijf heeft me nu al een baan aangeboden. Toch weet ik zeker dat ik een opleiding op niveau 4 wil afronden. Dat is omdat ik rekening houd met de toekomst, doorgroeimogelijkheden zijn voor mij heel belangrijk. Ik heb voor deze opleiding gekozen omdat die goed bekend staat. Er is veel werk te vinden, het wordt goed betaald en je hebt veel voldoening van je werk. Aan het eind van iedere werkdag zie je de vorderingen. Het geeft me trots om te zeggen dat ik de elektra in een gebouw geïnstalleerd heb.”

Samenwerking met Suriname

“Op school vind ik alles prima in orde. Alles loopt heel goed en ik hoop juist daarom dat scholen in Nederland de scholen in Suriname wat meer kunnen helpen. De scholen daar zijn heel anders georganiseerd dan bijvoorbeeld hier bij Mondriaan. Ik zou daar ook best een rol in willen spelen, want ik weet hoe het hier is en hoe het daar kan.”

Zodra je de stof begrijpt kan je bij deze opleiding al een toets maken en het hoofdstuk afronden, zo kan je sneller je diploma halen.

De tip van Shamar