Schoolambassadeur School voor Orde en Veiligheid 2022

Schoolambassadeur School voor Orde en Veiligheid 2022

“Mijn docent heeft mij gevraagd om ambassadeur te worden, misschien omdat ik best een grote mond kan hebben. Ik ben niet op mijn mondje gevallen en ik laat altijd duidelijk merken wat ik ergens van vind. In mijn vakgebied is dat wel handig natuurlijk! Vroeger was het wel anders. Ik was een stil meisje, totdat er een docent op mijn middelbare school kwam die zei: ‘Je mag op mij oefenen. Als je iets niet zint, zeg het maar, als je het maar met respect doet.’ Dat is nog maar drie jaar geleden. Toen was ik nog verlegen en nu doe ik de opleiding tot handhaver.” Jara (17) is ambassadeur van de School voor Orde en Veiligheid.

Geen grote mond tegen mij!

“Ik heb stage gelopen bij de HTM en daar maak je van alles mee, ik heb me daar nog veel verder ontwikkeld. Het zijn niet alleen de mensen zonder vervoersbewijs waar ik mee praat hoor, als het rustig is spreek ik ook graag met mensen die gewoon wit rijden. Gewoon over waar de reis naar toe gaat, dat houdt het werk leuk. Maar als je een grote mond tegen mij geeft, dan kan je wat terugverwachten! Dat gebeurt gelukkig niet zo heel vaak en nog minder vaak loopt het uit de hand. In mijn hele stageperiode heb ik maar twee aanhoudingen meegemaakt.”

Werken bij de politie

“Dit is een leuke opleiding en dat wil ik graag uitstralen. Ik heb met de Open Dagen meegeholpen en een paar vlogs gemaakt voor mijn school, die zijn op Youtube en Instagram te zien. Met deze opleiding kan je veel kanten op. Als ik klaar ben, ben ik nog maar 19. Ik wil dan eerst een paar jaar werkervaring opdoen bij de HTM, daar heb ik al goede contacten. Uiteindelijk wil ik bij de politie gaan werken. Vooral vanwege de verschillende kanten die het vak te bieden heeft: niet alleen de actie, maar ook mensen helpen en om bijvoorbeeld een luisterend oor te bieden. Mijn droom is om rechercheur te worden en moordzaken te onderzoeken, maar daarvoor moet ik nog veel verder doorleren. Het kan natuurlijk ook dat ik het straks op de straat zo leuk vind, dat ik daar helemaal niet meer weg wil.”

Wees niet bang dat je niet goed genoeg bent, iedereen heeft talenten en je komt er wel.

De tip van Jara