Alumnus van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek

Alumnus van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek

"Ik heb van 2006 tot 2008 bij Mondriaan op school gezeten en een niveau 2 opleiding gedaan in een bbl-traject. De opleidingen hier zijn natuurlijk superpraktisch en veel studenten, ook die van ongeveer 16 jaar, deden toen bbl. Per week werk je dan vier dagen en ga je één dag naar school. Ik had zelf op mijn 15e al een baan. Je doet dan elke week praktijkervaring op en dan gaat het leren snel terwijl je ook nog een salaris verdient." Gino is alumnus van de School voor Metaal-, Elektro- en Installatietechniek en werkt er nu zelf.

Kennis overbrengen
“Vroeger wilde ik onderwaterlasser worden, ik dook zelf ook al en dat leek een mooie combinatie van werk en hobby te zijn. Uiteindelijk heb ik er niet voor gekozen. Het is behoorlijk riskant werk dat erg veel van je vergt. Na mijn opleiding heb ik gewerkt en heb ik later ook nog een opleiding op niveau 3 gedaan. In die tijd begon ik er steeds meer aan te denken om zelf het onderwijs in te gaan. Ik wilde kennis overbrengen. Daarom ben ik in 2020 gestart met een PDD opleiding, dat is een soort voortraject van de PDG opleiding (pedagogisch didactisch getuigschrift). Dit is door de overheid opgezet om meer aan het personeelstekort in het onderwijs te doen. Volgend schooljaar start ik dan de PDG opleiding zodat ik me over drie of vier jaar eindelijk docent mag noemen.”

De eerste keer lesgeven
“Ik ging hier op de Tinwerf stage lopen en ben in november 2021 aangenomen als hoofdinstructeur. De eerste keer voor de groep staan was best spannend! Ik kwam gelukkig voor mijn eigen stagegroep, dat maakte het een stuk makkelijker. Maar de eerste keer alleen is echt bijzonder. Je wordt misschien in het diepe gegooid, maar ik vind dat alleen maar leuk. Vanaf volgende week ga ik ook theorielessen geven. Dat gaat eerst nog met een docent erbij en later doe ik dat dan ook zelf.”

Een warm bad
“Het was ook heel apart om opeens de collega te zijn van mensen waar ik vroeger zelf les van kreeg. Iedereen wilde me heel graag helpen, het is misschien een cliché maar ik heb het echt als een warm bad ervaren. Ik wil dit ook zeker blijven doen, ik heb al veel bij bedrijven gewerkt en voel me in het onderwijs beter op mijn plek, het biedt veel groeimogelijkheden en je wordt meer uitgedaagd. Zelf heb ik ook al nagedacht over wat ik nog meer hier op school wil doen. Ik ben me aan het oriënteren en denk dat ik me aan ga melden bij de PR groep, zodat ik er actief aan kan bijdragen dat er meer jongeren gaan kiezen voor dit vak.”

Probeer voor je studiekeus zoveel mogelijk informatie in te winnen.

De tip van Gino