Schoolambassadeur School voor Orde en Veiligheid 2021

Schoolambassadeur School voor Orde en Veiligheid 2021

“Ik zit nu in het tweede jaar van Veiligheid en Vakmanschap, een vooropleiding van Defensie. Hierna wil ik niveau 4 Leidinggeven gaan doen en als ik dat gehaald heb weet ik nog niet precies of ik naar het Korps Mariniers ga of naar de Luchtmobiele brigade. Ze lijken me in ieder geval allebei wel heel vet om te doen.” Fabio (17) is de ambassadeur van de School voor Orde en Veiligheid.

Lekker je energie kwijt kunnen
“We lopen hier van elke vier weken één week stage, dus je hebt steeds drie weken les en dan een week stage en dat doen we op de kazerne in Schaarsbergen, bij Arnhem. We doen dan een hele week mee met het drillen, we slapen vaak in het bos en met activiteiten van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds hebben we een behoorlijk vol programma. Ik vind dat geweldig, we sporten heel veel, gaan over hindernisbanen en zo kan ik lekker mijn energie kwijt. Het is ook heel gedisciplineerd, alles moet op orde en netjes zijn.”

Uitgezonden worden
“Uiteindelijk is het hoofddoel wel om op een missie te gaan naar het buitenland, om uitgezonden te worden. Daar word je ook voor getraind, ik zou daar zeker geen bezwaar tegen hebben. Ik kijk veel naar series en films die daarover gaan en luister naar podcasts van mensen die dat hebben meegemaakt. Het is niet eng, het is eerder spannend. Mijn ouders vinden dat ik moet doen wat ik zelf leuk vind. Ik heb het er wel met ze over gehad, hoe het zou zijn als ik later op uitzending moet en daar steunen ze me in. Overigens is binnen Defensie de keus ook nog heel groot, want alle beroepen die in de gewone maatschappij voorkomen, heb je ook binnen defensie: horeca, zorg, techniek, logistiek, noem maar op.”

Een hechte vriendenclub
“Training is ontzettend belangrijk. We mochten ooit een dag meedoen met een echte eenheid en wij waren toen de oefenvijand. Zo gingen we ook een keer met een snelle boot van Scheveningen naar Hoek van Holland. Wapens mogen we nog niet dragen, we hebben tijdens bivak richtgewichten van verhard rubber. Soms zit je er wel eens doorheen op bivak, maar daar is best begrip voor. Je maten steunen je daar ook in. Als je gewoon alles goed doet, gaat het goed. Onze klas is een hechte vriendenclub geworden. Als ze merken dat je er doorheen zit, dan komen ze naar je toe. Dat is bij alle klassen wel zo. Het is ook heel belangrijk. We leren goed hier hoe je als team samenwerkt en we gaan ook vaak samen stappen, er is echt broederschap. Als je ziek bent krijg je van iedereen appjes en vragen ze hoe het met je gaat.”

Op de Mijn Defensie app staat een test voor Veva. Daar kan je zien wat er allemaal mogelijk is en wat het best bij jou past.

De tip van Fabio