Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Leiden 2021

Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Leiden 2021

“Ik doe de mooiste studie die er is: verpleegkunde. Het allermooiste vind ik dat ik mensen kan helpen met dingen die ze (tijdelijk) niet meer kunnen. Waarom ik ben gekozen als ambassadeur? Misschien wel omdat ik mijn vak zo tof vind, of omdat ik meedoe met de Zorgtoppers. Dat is een extra klas met studenten uit verschillende leerjaren waar we extra dingen leren en dieper op zaken ingaan, zoals bijvoorbeeld intensive care en psychiatrie.” - Kim (18) is de ambassadeur van de School voor Zorg en Welzijn Leiden.

School en vrije tijd komen samen
“Dankzij de Zorgtoppers heb ik meer geleerd over traumabehandelingen zoals spoedeisende hulp na bijvoorbeeld een ongeluk. Dat vind ik superinteressant en zou ik graag verder in gaan als ik klaar ben met deze opleiding. Zo zit ik nu al naast school bij de reddingbrigade in Noordwijk en daar komen we -zeker in de zomer - vaak in actie. Soms gaat het om een kindje dat in een kwal stapt, maar soms gaan we ook de zee op om iemand te redden die mee is getrokken door de stroming.”

Leren in de praktijk
“Ik ben heel blij dat ik deze opleiding mag doen, ik heb namelijk eerst vmbo-kader gedaan en dan begin je meestal met niveau 3. Ik moest een paar extra tests doen en ging in gesprek met de school. Toen is besloten dat ik toch met niveau 4 mocht beginnen. Het is fijn dat de school hierin ook met je meedenkt. Ik zit in een leuke klas en kan het met iedereen goed vinden, zowel docenten als klasgenoten. Mijn stage loop ik bij ’s Heerenloo, dat is een grote instelling met veel vestigingen. Ik werk bij een onderdeel voor mensen met ernstige meervoudige beperkingen. Het is een heel goede stageplek, juist in de zorg leer je het vak in de praktijk en daar krijg ik nu alle ruimte voor.”

Ik als ambassadeur…
“Er zijn veel mensen te kort in de zorg. Als ambassadeur wil ik graag mensen overtuigen om in de zorg te gaan werken, dit heb ik ook tijdens de Open Dagen gedaan. Probeer het gewoon eens! Je hoort vaak dat mensen het eng vinden om iemand te wassen.. Maar geloof me, het went echt! Je wordt ook heel goed begeleid door de docenten hier op school. Het mooiste is de dankbaarheid van de mensen die je ervoor terugkrijgt. Daarnaast zou ik ook graag meer aandacht willen vragen voor de werkdruk van stagiairs. Ik heb zelf alle tijd en ruimte om het goed te leren, maar bij sommige stageplekken moeten studenten volledig meedraaien en dat is eigenlijk niet goed. Daar mag wel eens meer aandacht voor komen! In de zorg is het dus echt belangrijk dat je goed tegen die werkdruk kan en niet bang bent om hard te werken.”

Verpleegkunde is het mooiste vak dat er bestaat! Ga vooral ook naar een open dag, het maakt niet uit welke school, maar het liefst deze school.

De tip van Kim