Schoolambassadeur School voor Pedagogische en Sociale beroepen 2021

Schoolambassadeur School voor Pedagogische en Sociale beroepen 2021

“De opleiding Onderwijsassistent is echt iets voor mij! Iedereen is hier gelijk. Docenten spreken je op een volwassen manier aan, alsof je een van hen bent en de sfeer in de klas is ook goed.” - Kaj (18) is schoolambassadeur van de School voor Sociaal en Pedagogisch werk.

“Ik zit in het eerste jaar en heb een “corona-stage” gedaan van tien weken. Normaal is je stage in het eerste jaar langer, maar dit jaar kon dat niet. Tijdens je stage heb je per week drie dagen les en ben je twee dagen aan het werk. Ik werkte op de Prinses Catherina-Amalia school in Leidschenveen met kinderen uit groep zes. De docent waar ik mee samenwerkte ging ook over de ICT, dus als er ergens een computer vastliep, stond ik af en toe alleen voor de klas, maar dat ging me prima af. De meeste studenten van mijn opleiding willen heel graag naar de PABO als ze klaar zijn. Ik denk dat er werk genoeg voor ons is!”

Mentale gezondheid op plek 1
“Ik heb best wat meegemaakt en wil ook graag mijn verhaal delen, zodat andere jongeren weten dat ze niet alleen zijn. Ik kwam er al vrij jong achter dat ik op jongens val en toen dat via-via mijn middelbare school rondging ben ik enorm gepest. Ik zal je de details besparen, maar het was niet oké. Uiteindelijk besloot mijn school dat ik degene was die maar beter kon vertrekken. In diezelfde periode overleed iemand die ik als mijn tweede moeder zag. Ik was er klaar mee en zat er doorheen. Drie jaar lang wilde ik mijn kamer niet uitkomen. Mijn redding was een organisatie waarbij je tien weken lang intensief in groepsverband aan jezelf ging werken. Toen leerde ik pas van mezelf te houden en van wie ik ben. Het heeft mij ook gemotiveerd om mijn verhaal te delen met andere jongeren die het zwaar hebben.”

Doorzettingsvermogen brengt je verder
“Na deze zware periode wilde ik weer aan de slag. Ik was super enthousiast, maar had natuurlijk geen enkel diploma. Door keihard leren is het me toen gelukt om via een test toegelaten te worden tot een niveau 4 opleiding. Daarmee kwam een droom uit, want ik wilde altijd al voor de klas staan en de opleiding Onderwijsassistent is dan de beste eerste stap. Ik heb een eigen YouTube kanaal dat nu nog vooral over games gaat, maar waar ik veel meer aandacht wil besteden aan mentale gezondheid, dat is sowieso iets waar veel meer aandacht voor zou moeten zijn, ook op school!”

Zelfs als je veel tegenslagen hebt gehad, kun je je dromen waarmaken. Geef niet op!

De tip van Kaj