Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Leiden 2020

Schoolambassadeur School voor Zorg en Welzijn Leiden 2020

"Al van jongs af aan wilde ik iets doen waarbij ik anderen kon helpen. Nadat ik mijn opleiding niveau 3 had afgerond wilde ik nog verder leren en dus kwam ik bij Mondriaan terecht. Iets voor een ander kunnen betekenen en hen helpen als het ze zelf niet lukt, dat is waar ik het voor doe. Ik was heel erg verbaasd toen ze mij vroegen als schoolambassadeur, ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar nu vind ik het echt een eer!" - Diane (20) doet de opleiding MBO-Verpleegkundige binnen de School voor Zorg en Welzijn Leiden.

Een fijne combinatie praktijk en theorie

“Wat ik leuk vind aan de opleiding verpleegkunde? De combinatie van theorie en praktijk. Je leert de basis en theoretische dingen op school en vervolgens kun je dit toepassen tijdens de stages. Het is heel belangrijk dat je je routines en handelingen eigen maakt. Je moet je er echt prettig bij voelen. In het begin was ik als de dood voor prikken en naalden. Ik raakte echt compleet in paniek en had echt nooit gedacht dat ik het ooit leuk zou gaan vinden om dit zelf te doen. Maar juist omdat ik zelf die angst heb ervaren, kan ik anderen nu beter geruststellen als zij een prik krijgen. Dat geeft toch een goed gevoel!”

Ja zuster, nee zuster

"In mijn klas zitten studenten van alle leeftijden, de jongste is rond de 16 en de oudste zijn al in de 20. Iedereen loopt stage bij andere zorginstellingen en daardoor kan je heel veel van elkaar leren. Het is ook fijn dat de groep zo divers is, hierdoor kun je ervaringen uitwisselen en elkaar helpen. Vroeger riep ik altijd dat ik later net zo wilde worden als zuster Klivia van ‘Ja zuster, nee zuster’. Niemand had gedacht dat ik naar niveau 4 zou gaan, maar moet je nu eens kijken! Soms ben je in het begin wat onzeker en moet je nog je weg vinden, maar hoe vaker je iets doet hoe beter je wordt en hoe zelfverzekerder. Als je eenmaal een manier hebt gevonden die voor jou werkt, kun je ook anderen op hun gemak stellen. Voor mij is het belangrijkste dat je graag voor anderen wilt zorgen. Je moet het verschil willen maken en open staan om te blijven leren."

Doorleren of aan het werk gaan

"Afgelopen jaar ben ik naar Afrika geweest en heb ik geholpen om daar een school op te bouwen. Ik wil na mijn opleiding zeker nog een keer terug om de kennis en ervaring die ik hier heb opgedaan daar in te zetten. Misschien wil ik na deze opleiding ook nog verder studeren en me specialiseren tot kinderverpleegkundige of in de gehandicaptenzorg. Het fijne aan Mondriaan is dat je veel keus hebt wat betreft doorleren, zo kan je altijd na je opleiding kiezen of je je wilt specialiseren."

Probeer zoveel mogelijk uit, je leert heel veel achtergrondinformatie die je weer mee kan nemen tijdens je loopbaan in de zorg.

De tip van Diane