Onderwijsassistent

Onderwijsassistent

“Mijn werk is momenteel best pittig. Vanwege het lerarentekort hebben we van zes groepen vijf groepen moeten maken, waardoor er nu soms wel 30 kinderen in een klas zitten. Ik ga altijd met plezier naar mijn werk, maar als ik weer naar huis ga, is mijn energie soms echt op. Niet alle kinderen luisteren even goed, en dat kan behoorlijk vermoeiend zijn.” - Sara Verhoeve (23) heeft de opleiding Onderwijsassistent gedaan op de Henri Faasdreef.

Van Mondriaan naar hbo

“Ik heb onderwijsassistent gedaan want ik wilde altijd al heel graag met kinderen werken. Van jongs af aan, dus toen ik zelf nog een kind was eigenlijk. Momenteel heb ik een eigen klas, de kleuters van groep vier, en daar geef ik drie dagen in de week les. Via een deeltijdopleiding ben ik met de pabo bezig. Dat is dus best druk, maar op mijn werk krijg ik veel ondersteuning. Als ik ergens niet uitkom, bijvoorbeeld met een huiswerkopdracht, dan kunnen mijn collega’s me vaak prima helpen. Op woensdagmiddag ga ik naar de pabo in Leiden. Ik had ook voor Den Haag kunnen kiezen, maar op de Haagse Hogeschool heb je alleen twee avonden les, en daar gaat mijn voorkeur niet naar uit. Wat me aan Leiden bevalt is dat het een heel flexibele opleiding is. Als je er fanatiek tegenaan gaat, kan je er eerder klaar zijn. Ik doe het op een normaal tempo hoor, dan moet het met vier jaar te doen zijn.”

Kansen moet je pakken

“Ik denk dat het belangrijk is dat je niet bang bent om je eigen kansen te grijpen. Het lerarentekort is natuurlijk een probleem, maar als pabo-student biedt het je ook kansen. Ik heb gewoon met mijn brutale mond gezegd dat ik best een eigen groep aankan en die heb ik ook gekregen. Ik heb zelfs stagiairs begeleid, een die dezelfde opleiding deed als ik en zelfs een van de pabo. Voor wat de toekomst betreft heb ik ook wel ideeën. Ik vond de opleiding Onderwijsassistent zo leuk dat ik op de opleiding zelf ook wel les zou willen geven, op het mbo dus. Als ik mijn pabo-diploma heb, wil ik wel eerst nog een flink aantal jaren leservaring opdoen in het basisonderwijs, maar dan zou een overstap naar het mbo voor mij heel interessant zijn. “

"Soms moet je brutaal zijn en gewoon zeggen wat je wilt. Zo creëer je kansen voor jezelf."

De tip van Sara