Topsporttraject bij de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen

Topsporttraject bij de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen

“Zonder het topsporttraject had ik het hier op school nooit gered, dan was ik in het eerste jaar al blijven zitten. Ik schaats al sinds mijn 13e op serieus niveau en als je bij de top wil horen, dan moet je natuurlijk heel veel trainen. Ik doe dat zo’n 20 tot 24 uur per week en meestal is dat in de Uithof, maar ik ben ook vaak in Heerenveen of in het Duitse Inzell te vinden.” Sacha (19) is student aan de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen en volgt haar lessen in een topsporttraject.”

Een echte sprinter

“Als je aan de prestatienormen van NOC-NSF voldoet, kan je bij de meeste roc’s in een topsporttraject les krijgen, gelukkig ook bij Mondriaan. Samen met een docent kijk je dan naar je les- en naar je trainingsrooster. Vervolgens wordt er dan een planning gemaakt waardoor je voldoende lessen volgt om je diploma te kunnen halen en toch ook genoeg tijd hebt voor je trainingen. Ik ben een echte sprinter; mijn persoonlijk record op de 500 meter is 39,75 seconden en ik denk me wel te kunnen kwalificeren voor het WK junioren. Het is alleen nog niet zeker of dat wel doorgaat dit jaar. Het WK zou in Japan zijn en daar moeten bezoekers nu in quarantaine bij aankomst. Anders zijn er ook altijd nog de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking, ik hoop heel erg dat ik me daarvoor kan plaatsen.”

Bewegingsagogie

“Ook in een topsporttraject moet je gewoon stagelopen en dat doe ik nu bij WZH, een grote zorginstelling. De regels zijn daar vanwege corona heel streng, we dragen allemaal mondkapjes en moeten die om de paar uur vervangen. Ik doe de niveau 4 opleiding, in de richting Bewegingsagogie en als ik klaar ben met deze opleiding ga ik naar het hbo. Daar wil ik Fysiotherapie gaan studeren. Of ik later ook als fysiotherapeut wil gaan werken, of misschien als sportarts of iets anders, dat weet ik nog niet. Eerst maar eens de diploma’s halen. Gelukkig heb ik nog tijd genoeg om te bedenken wat ik later wil gaan doen.”

Blijf communiceren, als je goed en op tijd communiceert, krijg je alles voor elkaar op deze school.

De tip van Sacha