Ondernemer Retail

Ondernemer Retail

“Zelf kom ik uit een familie van ondernemers en met ons familiebedrijf sta ik elke vrijdag en zaterdag op de Haagse Mart. Het ondernemen zit bij ons echt in het bloed. Er zijn nou eenmaal dingen die in je moeten zitten en die je niet kunt leren. Zo moet je spontaan zijn, leergierig, overal voor open staan en makkelijk kunnen praten. Natuurlijk moet je weten waar je het over hebt, maar dat kan je altijd nog leren, als je de basis maar hebt die je als ondernemer moet hebben. Daardoor had ik eigenlijk al een voorsprong toen ik hier op school kwam.” Luna (17) volgt de opleiding Ondernemer Retail aan de School voor Retail en Logistiek Delft.

Futureproof Retail Lab

“Dit jaar heb ik aan een van de leukste projecten meegedaan: het Futureproof Retail Lab. Daar hebben we gewerkt met nieuwe technieken zoals een robot die in een winkel de gasten verwelkomt. Erg grappig, sommige mensen voelen zich in de maling genomen maar de meeste mensen, vooral kinderen, reageren er heel positief op. Dan is er ook nog de loyalty app en de spybril. Dat is een speciale bril die de bewegingen van je hoofd volgt en registreert. Als je dit een aantal mensen hebt laten doen dan kan je zien welke punten in een winkel veel door mensen bekeken worden en waar je wat meer aandacht aan moet besteden.”

Jong Ondernemen

“Ik doe ook mee aan het project Jong Ondernemen, daarbij start je op school een eigen bedrijf. Het is niet fictief maar echt, al zijn er natuurlijk wel docenten die je helpen. Ik heb gekozen voor een samenwerking met oud-Mondriaanstudent Omar Munie. Hij ontwerpt en verkoopt al jaren luxe tassen en ik heb nu een concept bedacht waarmee mensen zo’n tas zelf kunnen “pimpen” met versieringen zoals bijvoorbeeld edelsteentjes. Je kunt er zo helemaal je eigen unieke tas van maken, naar een ontwerp dat verder niemand heeft. Er komt nog heel wat kijken bij zo’n eigen bedrijf maar het is ook heel leerzaam om alles wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen.”

Lees hieronder de tip van Luna.

"Als je naar een Open Dag gaat, praat dan ook met de studenten die je tegenkomt. Zij ervaren het als geen ander hoe het op een school is.”

De tip van Luna