Mondriaan actief in Week van Lezen en Schrijven

26 september 2023

Afgelopen vrijdag ontvingen vier organisaties uit de regio Haaglanden de Doe Weer Mee! Pluim 2023 uit handen van de Rijswijkse wethouder onderwijs Larissa Bentvelzen. Plaats van handeling was het Glazen Radiohuis aan het Jonkbloetplein in het Haagse Laakkwartier waar de uitzending van 12 tot 15 september geheel ging over (het ontbreken van) basisvaardigheden zoals lezen, schrijven én rekenen ter gelegenheid van de Week van Lezen en Schrijven 2023. Vanuit Mondriaan kwam bijna wel iedere dag iemand langs om een inhoudelijk bijdrage aan de programmering te leveren. Onder andere taalambassadeurs van Doe Weer Mee!, Team Online Leren van de Taal+ school en Heel Den Haag Leest vertelden hoe zij zich voortdurend inzetten in de strijd tegen laaggeletterdheid en het stimuleren van leesplezier.

Doe Weer Mee! Pluim ROC Mondriaan

In de regionale wervingscampagne ‘Doe Weer Mee!’ van Mondriaan werken gemeenten Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Rijswijk, Westland samen bij de aanpak van laaggeletterdheid in de regio Haaglanden. De Pluim wordt jaarlijks per deelnemende gemeente uitgereikt in de Week van Lezen en Schrijven aan een persoon of organisatie die hieraan een bijzondere bijdrage levert.

Taal+ school Team Online Leren

In het Glazen Radiohuis vertelden Jeske de Bekker en Mirjam de Bont van Team Online Leren van de Taal+ school hoe ze een oplossing bieden in een samenleving die steeds digitaler en dus lastiger wordt als je niet zo goed kunt lezen en schrijven. Oefenen.nl is die oplossing. Op Oefenen.nl kun je thuis of waar dan ook oefenen met taal, rekenen en internet. Je kunt ook leren omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Iedereen kan zelf thuis een gratis account aanmaken en aan de slag gaan. Organisaties kunnen gratis gebruik maken van de Haagse licentie. Zij kunnen dan hun deelnemers volgen, extra materialen gebruiken en workshops volgen over Oefenen.nl. In hun Haagse Aanpak werkt Team Online Leren samen met talloze instanties zoals wijkcentra, scholen en bibliotheken. De organisaties en de begeleiders in Den Haag en in de regio kunnen met al hun vragen terecht bij Team Online leren.

Heel Den Haag Leest

Als enthousiast lezer en beleidsmedewerker basisvaardigheden is Marjolein Kool overtuigd van het belang van lezen. Namens Heel Den Haag Leest inspireerde zij luisteraars op het gebied van lezen en het voorkomen van laaggeletterdheid. “Lees je dromen waar” zegt Marjolein. Met deze tekst laat ze zien dat lezen niet alleen een manier is om wijzer te worden, maar ook om te kunnen verdwijnen in nieuwe oorden en verhalen; “Nooit hoef ik op zoek, ik vind het in mijn boek”. Mondriaan zet zich, net als Stichting Lezen en Schrijven en in samenwerking met Heel Den Haag Leest, voor het terugdringen van laaggeletterdheid en het stimuleren van leesplezier.

Glazen Radiohuis thema laaggeletterdheid

Rond de landelijke Week van Lezen en Schrijven (8 -15 september) werd met het Glazen Radiohuis in Den Haag extra aandacht gevraagd voor het belang van het aanpakken van laaggeletterdheid in regio Haaglanden. Van 12 tot en met 15 september stond het huis in Den Haag aan het Jonkbloetplein in het Laakkwartier in Den Haag. Er waren gastpresentatoren, ervaringsdeskundigen, bestuurders, wetenschappers en vertegenwoordigers van (taal)initiatieven. Via de website www.glazenradiohuis.nl werden digitale bezoekers met een link naar het aanbod in hun woon-werkgemeente geleid.

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met een computer of smartphone. In Haaglanden gaat het om 18% van de volwassenen. Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben.

Meer nieuws lezen

Mondriaan helpt na diplomeren met het vinden van werk

09 juli 2024: De toekomst begint nu Lees verder

Start opleiding verpleegkunde met ontdekkingsreis

24 juni 2024: Reizen langs Reinier de Graaf Gasthuis, Pieter van Foreest, Parnassia Groep en Ipse de Bruggen Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten