Delftse cursisten onder de indruk van ‘Zicht op Delft'

7 juli 2023

Onlangs bezocht een groep lees- en schrijfcursisten van de Taal+ school in Delft het Mauritshuis in Den Haag. Een tekst in de les over de grote Vermeertentoonstelling in het Rijksmuseum maakte hen nieuwsgierig. De cursisten hadden nog nooit over Johannes Vermeer gehoord. Vooral nadat ze lazen dat Vermeer een Delftenaar was én dat er een paar beroemde schilderijen in het Mauritshuis hangen, werden zij heel enthousiast en wilden zij de schilderijen in het echt zien. Toen ontstond het idee voor een uitstapje. Het Mauritshuis vindt het van belang dat iedereen de schilderijen kan zien. Daarom gaven ze een flinke korting op de prijs voor een rondleiding.

Voor de deelnemers die met het OV naar het Mauritshuis gingen, waren er nog wel wat hobbels te nemen want betalen met je pinpas, kopen van een kaartje in een automaat en de weg vinden in het station, zijn zaken die niet makkelijk zijn als je die niet gewend bent. Horia: "Ik hield onderweg de juf goed in de gaten want als ik haar kwijt raakte, was ik bang te verdwalen!’" Gelukkig hielpen de cursisten ook elkaar waardoor het de groep lukte om op tijd te zijn voor de rondleiding.

Onder de indruk

Behalve de schilderijen vonden de cursisten ook het gebouw heel prachtig en ze keken hun ogen uit. Leyla: "Er was een gouden zaal met een prachtige lamp. Ik heb nog nooit zoiets moois gezien." Een gids besprak met de cursisten de schilderijen waardoor ze meer details leerden zien en ze ontdekten dat bijna álles in een schilderij een speciale betekenis heeft.  Ze waren onder de indruk van de kleuren in de schilderijen en het licht. Toen ze mochten stemmen over wat ze het mooiste vonden, waren ze eensgezind.  Frits: "Zicht op Delft’ is het allermooiste. Ik roep iedereen op om er óók heen te gaan!"

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten