Studenten bouwen mee aan Ecoplant voor Cardia

14 juni 2023

Op vrijdag 16 juni om 10 uur wordt bij MC Cardia Landscheiding in Mariahoeve een zogeheten Ecoplant onthuld. Een Ecoplant is een met de zon meedraaiende ‘energiefabriek’ in de openbare ruimte die mensen gebruiken om bijvoorbeeld hun mobiele telefoon of elektrische fiets op te laden. Vmbo’ers van het Haagse Roemer Visscher College en het Delftse Delfland College werkten samen met mbo’ers van de School voor Bouw en Infra en de School voor Metaal-, installatie- en elektrotechniek het afgelopen jaar aan de Ecoplant in het Mondriaan Techniek Innovatiehuis.

Een innovatief project

Eric Zegwaard en Maarten van Houdt zijn docenten en begeleiden samen met hun vmbo-collega’s de studenten en scholieren: “Het is een geweldig innovatief project in een doorlopende leerlijn vmbo-mbo waarvan we eerst niet precies de details kenden maar het enthousiasme van studenten en scholieren is enorm. Zij en wij vinden het super om hieraan mee te werken en zo van elkaar te leren. En bovendien: bedrijfsleven en onderwijs maken zo samen projectonderwijs!’’

Daan (Student Tinwerf, Installatietechniek niveau 3): "Ik heb met een aantal studenten aan deze Ecoplant gewerkt. Deze wekt energie op uit de zon, de eerste 3 maanden is de Ecoplant aan het leren hoe de zon precies draait en hoe de meeste energie gewonnen kan worden. Het was heel leuk om aan het project te werken, het is de eerste keer dat ik aan zoiets werk en ben blij dat ik, samen met mijn medestudenten, deze kans kreeg. Het is nogal iets om dit in elkaar te zetten en je wordt niet vaak gevraagd maar ik dacht; ik pak deze kans en ik benut hem. Ik ben niet de enige uit mijn klas die eraan gewerkt heeft, maar ik heb er totaal ongeveer twee maanden aan gewerkt."

Ecoplant

Het woord ‘plant’ in Ecoplant staat enerzijds voor fabriek (de letterlijke vertaling van het Engelse woord) en anderzijds voor het Nederlandse woord ‘plant’, wat refereert aan de vorm van de Ecoplant. De Ecoplant is gebouwd als een bloem, met een stevige stengel en de zonnepanelen als bloemblaadjes. En net als een bloem draait de Ecoplant met de zon mee om het maximale uit deze energiebron te halen. De Ecoplant is bedacht door de Zwolse ondernemer Hans Veenemans en is geschikt voor scholen, bedrijven, overheden, maar ook bijvoorbeeld voor festivals en zelfs voor particuliere woonhuizen. Het plan voor de Ecoplants was een van de winnaars van de Energie uit de Wijk Challenge van de gemeente Den Haag. De stroom die na gebruik door consumenten over blijft gaat naar het Haagse stroomnet.

Techniek Innovatie Huis

In het Techniek Innovatie Huis werken studenten van ROC Mondriaan met elkaar en met vmbo-scholieren aan actuele opdrachten van het bedrijfsleven en andere partners en krijgen daardoor innovatief en eigentijds onderwijs. De energietransitie is één van de belangrijkste thema’s waar technische (v)mbo-studenten een onmisbare bijdrage aan leveren. Een van de opdrachten in dat kader was de assemblage van de Ecoplants. STOHA (Sterk TechniekOnderwijs Haaglanden) is betrokken bij alle ontwikkelingen in het project.

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten