8 maart, Internationale vrouwendag

8 maart 2023

Vandaag, 8 maart, is het Internationale Vrouwendag. Een perfecte dag om het verhaal van Ayse te lezen. Deze moeder van drie kinderen woont in Den Haag Zuidwest en koos zelf voor haar eigen pad. Op de leeftijd van 41 jaar besloot ze zich in te schrijven voor een opleiding aan de School voor Entreeopleidingen. Ze is een vrouw met ambities en wil graag een voorbeeld zijn voor andere vrouwen die nu nog niet meedoen op de arbeidsmarkt.

Trots

“Toen ik thuis vertelde dat ik een opleiding wilde gaan doen zei mijn oudste zoon eerst dat hij dat geen goed idee vond. School was iets voor kinderen en hij was bang dat ik gepest zou worden. Nu zijn mijn man en kinderen trots op mij. Mijn zoon heeft me ook nog geholpen met mijn inschrijving. Ik doe nu de opleiding Assistent horeca en als ik mijn startkwalificatie heb gehaald wil ik zeker verder studeren.”

Deze school is er ook voor mij

“Het begon allemaal toen mijn jongste kind naar de basisschool ging. Ik had toen veel meer tijd en die wilde ik goed besteden. Ik heb mijn rijbewijs gehaald en later ging een nichtje van mijn man taalles volgen bij de Taal+ school van Mondriaan. Ik ging met haar mee, vroeg daar wat er nog meer mogelijk was en hoorde zo over de opleidingen die gegeven zouden worden aan de Meppelweg. Daar woon ik vlakbij, ik liep er vaak langs tijdens de verbouwing. Vanaf dat moment dacht ik elke keer als ik langs liep: ‘Deze school is er straks ook voor mij’. Toen ik op school begon dacht ik al snel: waar zijn de potten en pannen? In het begin kreeg ik Nederlands en rekenen en burgerschap, ik dacht dat we meteen de keuken in zouden gaan, maar dat was toch anders. Ik heb dertig jaar geleden voor het laatst rekenles gehad en dat was ik allemaal alweer vergeten. Mijn klasgenoten zijn 16 tot 18 jaar oud, net als mijn oudste zoon, en in het begin moest ik daar wel aan wennen. Maar nu gaat het prima!”

In de toekomst…

“Uiteindelijk wil ik graag een restaurant beginnen. Ik heb altijd al een droom gehad van een klein restaurantje ergens in een bos. Maar hier doe ik ook veel andere ideeën op. Tijdens de lessen help ik mijn klasgenoten vaak, want ik heb al meer ervaring met koken. Ook zie ik hoe liefdevol de docenten met hun studenten omgaan. Ze blijven altijd voor iedereen hun best doen, dat vind ik heel knap. Ik zou daar ook wel aan mee willen helpen, dus misschien kan ik later hier op school gaan werken. Waarom niet? Hier in Nederland heb ik als vrouw veel meer kansen, je wordt niet tegengehouden. Ik vind dat iedereen van de kansen gebruik moet kunnen maken. Ga doen wat je wil!”

Meer nieuws lezen

Valentijnsdag: ‘Tijd voor jezelf en een ander’

15 februari 2024: Studenten verwennen vrijwilligers Zonnebloem Lees verder

Praktijk Gestuurd Leren Diploma-uitreiking

14 februari 2024: Barry van Leeuwen behaald mbo-certificaat Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten