Minister Dijkgraaf tekent op de Meppel stage- en werkpact

16 februari 2023

De stagevergoeding van mbo-studenten gaat omhoog. Vanaf dit jaar kunnen ze al minimaal rekenen op een onkostenvergoeding, en daar komt nog een beloning voor hun werk bij. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf maakte hier afgelopen dinsdag afspraken over met onder meer de werkgevers, werknemers en mbo-instellingen. Ze kwamen dinsdagavond bij elkaar op De Meppel, onze nieuwste vestiging aan de Meppelweg die net vorige week geopend is.

Mondriaan ambassadeurs & de minister

Een groep mbo ambassadeurs van verschillende scholen van ROC Mondriaan was aanwezig om met de minister hun ervaringen met stage te delen. En dat deden ze met durf en zeer adequaat. Isabel zei bijvoorbeeld: ‘’Het is niet goed dat studenten uit het hbo anders gewaardeerd worden dan wij in het mbo. Dat moet anders.’’ Delano trok de stoute schoenen aan en nodigde de minister meteen uit om langs te komen bij een les E-sports op de Tinwerf. De minister gaf aan dat graag een keer te ervaren!

Stagepact

De afspraken zijn onderdeel van een stagepact en ondertekenaars waren behalve Dijkgraaf, de MBO Raad, VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steekt er 30 miljoen euro in tot 2027. In het pact staan bovendien afspraken die discriminatie op de stagemarkt tegen moeten gaan. Een van de maatregelen is dat eerstejaars mbo’ers worden gekoppeld aan een stageplek zonder dat ze worden geselecteerd op basis van hun cv of een motivatiegesprek. Daardoor zijn de kansen voor iedereen gelijk. Verder krijgt elke mbo-school een laagdrempelig meldpunt om stagediscriminatie te melden.

Stappen vooruit

Dijkgraaf zegt dat er met deze ondertekening door alle partners ‘grote, merkbare stappen vooruit’ kunnen worden gezet voor mbo-studenten, om van hun stage een ‘veilige, waardevolle en positieve ervaring’ te maken. Tegelijk met het stagepact ondertekende Dijkgraaf de werkagenda voor het mbo. Dit is een pakket afspraken over onder meer kansengelijkheid, de aansluiting met de arbeidsmarkt en de kwaliteit van het onderwijs.

Op de foto: Minister Robbert Dijkgraaf tussen de mbo ambassadeurs: Delano en Azajar van ICT en E-sports ; Angelos van Business school; Eva van Zorg en Welzijn Westland; Fatmata van Entreeopleidingen; Isabel van Zorg en Welzijn Leiden; Naomi van Orde en Veiligheid en Julian van Bouw en Infra

Meer nieuws lezen

Go for Africa - vijf persoonlijke verhalen

23 mei 2024: Alle vijf de avonturen hier te lezen Lees verder

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten