De Meppel officieel geopend

13 februari 2023

Donderdag was het dan zover, de officiële opening van De Meppel, zoals het schoolgebouw aan de Meppelweg nu heet. Na een spetterend optreden van DAPA betrad het presentatieduo Lexter Woodley en Bojan Milinkovic (voormalig DAPA-student) het podium. De ruim 300 aanwezigen kregen een vlot programma te zien met muziek, interviews met diverse betrokkenen en ook studenten kwamen aan het woord. Onderwijsdirecteur Maarten Bonarius begon met een serieuze boodschap door te refereren aan de verschrikkelijke situatie in Turkije en Syrië. “Hier openen we een gebouw, daar is verwoesting en ellende, het plaatst alles wel in perspectief.”

Geschiedenis

Het 70 jaar oude gebouw is helemaal gerenoveerd volgens de strikte eisen die Monumentenzorg stelt. Over de geschiedenis is een mooi boek geschreven dat op zichzelf bijna al een monument is. Bij de uitgang lagen grote stapels klaar zodat iedere bezoeker thuis nog kan lezen wat er allemaal bij de verbouwing kwam kijken. Ook zijn er leuke verhalen in opgenomen van mensen die als kind op de Meppel gezeten hebben. Twee van hen vertelden het publiek over hun schooltijd, zoals het enige meisje dat tussen 600 jongens stand heeft weten te houden en de zoon van de administrateur die nog wist hoe het hele pand ooit onder water stond. Boze inbrekers waren ontevreden met wat er te stelen viel en hadden toen maar als wraak alle brandkranen opengedraaid.

Studenten van nu

Van de huidige studenten heeft ISK-student Fayadh het in ieder geval al helemaal naar zijn zin op de Meppel. “Ik wil graag profvoetballer worden, maar die opleiding kan ik hier niet volgen. Daarom heb ik ook een plan B en een plan C!” De publiekslieveling van de dag was ongetwijfeld de 41-jarige Aisha: “Ik woon hier vlakbij en toen de verbouwing bezig was, zag ik welke school er ging komen. Elke keer als ik langsliep zei ik tegen mezelf: ‘Deze school is ook voor jou Aisha, jij gaat hier straks ook naar school.' Mijn zoon zei tegen me: ‘Mama, die school is alleen voor kinderen’ en ik zei terug: ‘Nou, dan word ik ook weer even kind!’ Ik doe nu een koksopleiding en wil later topchef worden.”

Belangrijk voor de wijk

Zaterdag 11 februari is het gebouw geopend voor omwonenden die zo kennis kunnen komen maken met het gebouw dat ongetwijfeld een belangrijke rol gaat spelen in de wijk. Zoals Hans Schutte het zei: “Dit is het enige gebouw in Nederland waar je alles wat je wil worden in de praktijk kunt zien. Het gebouw straalt beroepsonderwijs uit en gaat echt het verschil maken voor Den Haag Zuidwest.”

Meer nieuws lezen

Symposium 2024 – Samen maken we Mondriaan

26 april 2024: Iedereen werkt mee aan succesvolle nieuwe editie Lees verder

Studenten halen 567 euro op voor ALS fonds

19 april 2024: Meer opgehaald dan verwacht Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten