Haarstylist dame

Haarstylist dame

Als Haarstylist heer leer je alles wat je nodig hebt om heren haarstylist te worden.

Jij voelt je goed bij de handen uit de mouwen te steken, daarbij ben je ook klantvriendelijk. Als je kiest voor de opleiding Haarstylist, kan je de keuze maken tussen de richting Haarstylist dame of Haarstylist heer.

In deze opleiding leer je de basisvaardigheden zoals het wassen, knippen, kleuren en föhnen van het haar, maar ook de meer specialistische behandelingen, zoals het haar stijlen, het haar snijden, verschillende kniptechnieken, het haar opsteken en vlechten, en ook diverse kleurtechnieken.

Naast de complete kennis over knip- en stijltechnieken, krijg je trainingen in verkooptechnieken en sociale vaardigheden. Een deel van de opleiding bestaat uit stages, zodat je de geleerde vaardigheden en theoretische kennis direct in de praktijk kunt oefenen.

De lesstof bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Je krijgt naast praktijklessen ook vakken als Nederlands, rekenen en burgerschap.

Keuzedelen:

  • Tijdens je opleiding maak je de keuze waar je je extra in gaat verdiepen zoals imagestyling, nagelstyling en barbier.

Waar kun je werken?

Je werkt in een kapsalon, schoonheidssalon, beautycenter, ziekenhuis of verzorgingshuis. Je kunt ook een eigen zaak beginnen.

Praktische informatie

Vooropleiding

  • vmbo-diploma kb, gl of tl
  • mbo-diploma kapper, niveau 2
  • overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo

Kosten

Vanaf je achttiende jaar ben je verplicht lesgeld (voor een bol-opleiding) of cursusgeld (voor een bbl-opleiding) te betalen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van het wettelijke les- en cursusgeld. Lees hier meer over de kosten.

Bijkomende kosten:
Reiskosten, ook in verband met je stage- of leerbedrijf, zijn voor eigen rekening. Verder zijn er nog kosten voor bijvoorbeeld boeken, materialen, werkkleding, excursies en andere activiteiten. Deze bedragen verschillen per opleiding.

Basisuitrusting:
Voor je opleiding gebruik je vakspecifieke gereedschappen: voor de kappersopleiding heb je bijvoorbeeld kappersscharen nodig en voor de koksopleiding koksmessen. De school zorgt ervoor dat die basisuitrusting aanwezig is. Je kunt er ook voor kiezen om die basisuitrusting zelf te kopen, omdat je bijvoorbeeld je eigen kappersscharen of koksmessen wilt hebben. Dat is niet verplicht, maar is een eigen vrijwillige keus. Let op: in de tabel zijn wel bedragen opgenomen bij de onderwijsbenodigdheden voor bijvoorbeeld de kappersschaar of koksmessen maar die hoeven dus niet verplicht aangeschaft te worden.

Onderwijsbenodigdheden:
Voor elke opleiding heb je persoonlijke spullen nodig om het onderwijs te volgen, zoals: boeken, laptop, softwarelicenties of werk- of sportkleding en schoenen. Deze onderwijsbenodigdheden schaf je zelf aan, we proberen de kosten zo laag mogelijk te houden. We werken samen met een leverancier maar je mag de spullen ook elders kopen.

Vrijwillige bijdrage:
Een vrijwillige bijdrage vragen we voor activiteiten, zoals excursies, studiereizen of feesten. Doe je mee aan de activiteit, dan betaal je de kosten die ervoor gerekend worden. Mocht je niet deelnemen dan krijg je een alternatief programma aangeboden. Deelname aan de activiteit is vrijwillig. Meedoen aan de activiteiten is geen voorwaarde om je diploma te behalen.

Bijkomende kosten voor deze opleiding zijn afhankelijk van het leerjaar en eventueel keuzedeel waar je in zit en of je een bbl- of bol-opleiding volgt. Een indicatie van de bijkomende kosten voor deze opleiding:

Bol-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d.* Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 340 35 12 387
2 40 12 52
3 70 12 82
521

Aanschaf eigen kapperspakket Lux Dameskapperspakket t.w.v € 350,- of een kapperspakket in bruikleen met een borgsom van € 80,-

Bbl-variant

Leerjaar Onderwijsbenodigdheden: boeken, readers, licenties e.d. Onderwijsbenodigdheden: kleding, schoenen e.d. Vrijwillige bijdrage excursies e.d. Kosten per leerjaar Totale kosten opleiding
1 185 35 220
2 60 60
3 30 30
310

Een zwarte blouse tijdens de lessen is verplicht. Een originele kappersblouse kan aangeschaft worden via Poco bedrijfskleding. Het is ook mogelijk zelf een zwarte blouse aan te schaffen. Tijdens de examens ben je verplicht om zwarte kleding te dragen: zwarte blouse en zwarte broek/rok (over de knie). Het dragen van dichte schoenen is tevens verplicht.

De meeste studenten schaffen zelf een koffer met kappersbenodigdheden aan, zodat ze tijdens de les hun spullen altijd zelf bij de hand hebben en thuis ook kunnen oefenen. Maar op de school vind je ook alle benodigde materialen om het kappersvak te kunnen leren, van kappersschaar tot oefenhoofden en van haarverf tot föhns.

Via de opleiding kun je een eigen koffer met benodigdheden aanschaffen tegen de inkoopprijs.

Intake

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek en een praktijktest.
Eerst doe je een praktijktest. Hierbij voer je onder begeleiding een eenvoudige handeling uit om te ervaren hoe het is om in deze branche te werken. We willen je vragen om voor deze test zwarte en comfortabele kleding te dragen waarin je makkelijk kunt werken.

Na de test volgt het kennismakingsgesprek en krijg je meer informatie over de opleiding die je hebt gekozen en kun je aangeven waar jouw voorkeur naar uitgaat. Verder vragen we naar je achtergrond en ervaringen. Soms moet je ook een toets maken.

Eigenschappen

Je kunt je inleven in je klanten, geduldig luisteren, je bent creatief maar ook commercieel en hebt goede sociale en communicatieve eigenschappen. Daarnaast heb je zakelijk inzicht en aanleg voor leidinggeven.

Informatie per locatie

Beauty, Hair & Fashion Leeghwaterplein 72

Niveau 3
3 jaar
aug,feb
bbl & bol

Wij bieden de opleiding aan in bol en bbl. De opleidingsduur is 3 jaar.

Hier kun je deze opleiding volgen

Leeghwaterplein 72

Bekijk deze locatie

Verder studeren?

Salonmanager dame

Niveau 4, bbl, bol Meer over deze opleiding

Schoonheidsspecialist

Niveau 3, bol Meer over deze opleiding

Contact

Heb je vragen?

Kom dan naar één van onze Open Dagen, of neem direct contact met ons op via: 088-6663227 of bhf@rocmondriaan.nl

Op zoek naar een specifieke opleiding?