Het gaat om mentaliteit en attitudeswitch

Het gaat om mentaliteit en attitudeswitch

Op 29 september 2022 verwoest een hevige brand de gymzaal van de School voor Orde en Veiligheid aan de Helenastraat 11 in Den Haag. De brandweer rukt met groot materieel uit, omdat de school midden in een woonwijk ligt. Behalve de uitgebrande gymzaal loopt de rest van het schoolgebouw fikse rookschade op waardoor het niet meer gebruikt kan worden. Alle lesactiviteiten worden verplaatst naar andere gebouwen van Mondriaan of van externe partners.

Dit artikel is deel vijf van een reeks interviews met een aantal direct betrokkenen over wat er allemaal komt kijken bij een calamiteit van deze omvang. We spreken met de schooldirecteur wiens schoolgebouw plots onbruikbaar werd, de beveiliger en stagiaires die de brand ontdekten, de projectleider facilitair die het herhuisvestingproces in goede banen leidt en met docenten die er met vereende krachten voor zorgen dat het onderwijs ‘gewoon' doorgaat.

Roy Boersma

Roy Boersma is docent sport en beroep specifieke vakken van team Handhaving Toezicht en Veiligheid. Plaats van handeling: de Dojo van de Budoschool Lu Gia Jen aan de Baambruggestraat in Den Haag. Roy traint vandaag met een groep tweedejaars van de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid niveau 3. Ze zijn niet allemaal op de mat te vinden vanwege blessures.

De brand kwam op een ongelukkig moment, want de studenten van deze klas hoopten eindelijk eens een normaal schooljaar in te gaan na de coronaperiode en de hack bij de start van vorig schooljaar. Ze voelen zich een beetje de pechgeneratie. Roy: ‘’Het gaat om mentaliteit en een attitudeswitch. Als je een examen gehaald hebt ben je trots en als je zakt kijk jij om je heen aan wie dat lag. De studenten worden zich steeds bewuster van hun eigen gedrag en keuzes als dingen tegen zitten. Hun houding ten opzichte van wat ze meemaken en ervaren maakt in deze tijd een enorme ontwikkeling door. Daar geef ik deze jongeren een compliment voor.’’

Na de brand vielen even alle lessen weg, omdat er leslocaties gevonden moesten worden. De theorielessen op de Meppel waren wennen, doordat de Entreestudenten de nieuwe gebruikers als ‘politie’ zagen. Voor de sportlessen zijn ze dus uitgeweken naar de Budoschool, die wat krap is maar wel een prachtige accommodatie. De studenten vinden dat ze er voor wat betreft de sportlessen op zijn vooruit gegaan. En een aantal heeft daar zelfs de grotere reisafstand voor over. ‘’Ik mis het hardlopen van voorheen ook echt niet,’’ aldus een van de studenten. ‘’Dus we judoën hier nu veel meer dan voorheen en dat is ook nodig om ons voor te bereiden!’’ zegt Roy.

De brand heeft ons vuur ontstoken!

Studenten van de School voor Lifestyle, Sport en Bewegen zijn uitgedaagd voor een toernooi op 18 juni in de Dojo. ’’Door de brand trainen we nu in deze prachtige sportfaciliteit. We zijn erop gebrand om ze te verslaan op eigen grond. Een thuiswedstrijdje,’’ aldus de studenten.