Zorg en Techniek bundelen krachten

4 juli 2022

Op woensdag 29 juni presenteerden studenten Verpleegkunde de resultaten van hun onderzoek naar de toepasbaarheid van een nieuw ontworpen zogeheten ‘’vormenstoof.’’ Een vormenstoof bestaat uit losse blokjes die in het juiste gat van een stoof moeten worden gestopt. De blokjes hebben allemaal een andere eigen vorm en kleur. De studenten deden hun onderzoek onder ruim 20 meervoudig gehandicapte kinderen in De Witte Vogel, het Tyltylcentrum in Den Haag.

Het allereerste prototype van de stoof was in aanvang een afstudeerproject van een student industriële vormgeving van De Haagse Hogeschool (HHS). Deze vormenstoof ging echter snel kapot; de kinderen lieten hem nog wel eens van tafel vallen en dan viel hij uit elkaar. Bovendien was de responsetijd voor de kinderen te kort en moest de vormenstoof ingesteld kunnen worden voor cliënten van 1,5 tot en met 19 jaar, zodat iedereen er mee kan spelen met de juiste prikkel studenten Technicus Engineering maakten een verbeterde versie van de vormenstoof tijdens hun stage bij het Techniek Innovatie Huis. Ze maakten de vormenstoof ‘’hufterproof’’ en verlengden de responsetijd waardoor de gebruiker een langere tijd heeft om "beloond te worden". Ook maakten ze de vormenstoof veiliger in gebruik. Het is de bedoeling dat de vormenstoof in de volgende fase electronisch wordt, met licht en geluidseffecten.

De vierdejaars studenten Verpleegkunde deden het onderzoek ter verbetering van de onderzoeksvaardigheden en ter voorbereiding op het examen kwaliteitszorg. De studenten ronden binnenkort de dagopleiding af aan de School voor Zorg en Welzijn Leiden en werden in dit onderzoek ondersteund door het practoraat van het CIV, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap in de zorg.

Meer nieuws lezen

Studenten voor ict-support naar Litouwen

03 april 2024: Leuke en leerzame reis Lees verder

Vijf medailles voor Team Mondriaan bij Skills Heroes

25 maart 2024: Drie keer goud en twee keer brons Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten