Mijn Coronatijd – brieven van laaggeletterden in Haaglanden

1 oktober 2020

September 2020 is ten einde waarin traditioneel veel aandacht is voor lezen en schrijven en andere basisvaardigheden. We leven in een vreemde tijd, zeker als je laaggeletterd bent. Het team van Doe Weer Mee! van de Taal+ school heeft mede om die reden in de afgelopen periode het boekje ‘’Mijn Coronatijd’’ ontwikkeld. Op 23 september jl. heeft wethouder Hilbert Bredemeijer dit boekje als Doe Weer Mee! Pluim aan uitgereikt aan een aantal Haagse NT1- , reken- en digicursisten van de Taal+ school van ons ROC. Wethouders in Delft en Westland deden begin september hetzelfde aan cursisten woonachtig in hún stad. Het leverde mooie publiciteit op: zie AD Delft, AD Westland en AD Den Haag.

Mijn Coronatijd ​

Ook laaggeletterden probeerden dit voorjaar tijdens de lockdown thuis verder te leren. In het boekje ‘Mijn Coronatijd’ vertellen tien lees- en schrijfcursisten van de Taal+ school Den Haag, Delft en Westland in briefvorm hoe ze deze tijd beleefd hebben. Soms stuurden docenten het schoolwerk via de post of via e-mail of WhatsApp. De cursisten moesten met de computer werken én les volgen. Voor sommigen was dat goed te doen, maar voor velen was dat best moeilijk. De persoonlijke brieven leggen bloot waarmee deze cursisten worstelden. De brieven geven een bijzondere inkijk in hun wereld en onderstrepen het belang van goede lees- schrijf- en digitale vaardigheden.

De brieven

Hagenaar Michel Antonisse schreef zijn brief aan de nieuwe burgemeester van Zanen. Rosetta Leiendecker richtte haar brief aan onderwijsminister van Engelshoven. Necmettin Akdemir schreef zijn belevenissen naar Koning Willem Alexander en Majda Ahdiden is benieuwd hoe Koningin Maxima en haar dochters de coronatijd beleefden. Nicole Hollands uit Delft schreef haar brief aan Mark Rutte en Anja Varekamp aan de burgemeester van Westland. Nieuwsgierig geworden en zelf een boekje ontvangen? Stuur een mail met uw adresgegevens naar doeweermee@rocmondriaan.nl  

Meer informatie?

Ga naar rocmondriaan.nl/doe-weer-mee of naar https://www.facebook.com/DoeWeerMee

De wervingscampagne Doe Weer Mee! is sinds 2004 actief in de regio Haaglanden. De campagne richt zich op volwassenen die het lezen en schrijven van de Nederlandse taal niet hoger dan niveau 1F of A2 beheersen. Specifieke aandacht gaat naar de doelgroep  NT1, Nederlands als eerste taal. Dit zijn volwassenen die van huis uit Nederlandstalig zijn en in Nederland de basisschool hebben gevolgd. Zij schamen zich vaak voor hun problemen met lezen en schrijven en zijn over het algemeen minder digitaal vaardig. Het bereiken van deze doelgroep is het lastigst.

Meer nieuws lezen

Medailles voor studenten in Skills The Finals

29 maart 2023: Twee keer een derde plaats Lees verder

Week van het Geld

27 maart 2023: Bedwing de bling Lees verder
Bekijk meer nieuwsberichten